Na hlavný obsah

Putin podpísal zákon zakazujúci zmenu pohlavia a rodu

Výnimkou je lekársky zásah na úpravu vrodených anomálií.

Putin podpísal zákon zakazujúci zmenu pohlavia a rodu
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok (24. 7.) podpísal zákon zakazujúci zmenu pohlavia aj zmenu rodu v oficiálnych dokumentoch. Návrh zákona už pred tým jednohlasne schválili obe komory ruského parlamentu. Informovala o tom agentúra AP.

Týmto spôsobom chce Kremeľ podľa vlastných vyhlásení ochrániť hodnoty, ktoré označuje za tradičné. Ruskí zákonodarcovia opisujú tieto opatrenia ako ochranu Ruska pred údajnou „západnou protirodinnou ideológiou“. Niektorí z nich označili zmenu rodu či pohlavia za „nefalšovaný satanizmus“.

Prijatá legislatíva zakazuje „lekárske zásahy zamerané na zmenu pohlavia osoby“, ako aj zmenu rodu osoby v oficiálnych dokumentoch a vo verejných záznamoch. Jedinou výnimkou bude lekársky zásah na úpravu vrodených anomálií.

Zákon tiež ruší manželstvá, v ktorých má jedna osoba „zmenené pohlavie“, a zakazuje transrodovým ľuďom stať sa pestúnmi detí alebo adoptívnymi rodičmi.

Putinova politika „tradičných rodinných hodôt“

Rusko začalo postihovať LGBT+ ľudí pred približne desiatimi rokmi, keď Putin vyhlásil, že bude svoju politiku zameriavať na údajné „tradičné rodinné hodnoty“. V tom ho podporila aj ruská pravoslávna cirkev spriaznená s vládnucim režimom.

Kremeľ v roku 2013 prijal legislatívu, ktorá zakazuje akékoľvek verejné schvaľovanie „netradičných sexuálnych vzťahov“ pred neplnoletými osobami. Putin potom v roku 2020 presadil reformu ústavy, ktorá zakazuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Vlani podpísal zákon zakazujúci „propagáciu netradičných sexuálnych vzťahov“ aj pred dospelými.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet