Na hlavný obsah

Putin sľúbil africkým krajinám dodávku desiatok tisíc ton obilia zadarmo, chce nahradiť ukrajinský vývoz

Ruský prezident tvrdí, že očakávajú rekordnú úrodu.

Putin sľúbil africkým krajinám dodávku desiatok tisíc ton obilia zadarmo, chce nahradiť ukrajinský vývoz
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol vo štvrtok (27. 7.) šiestim africkým krajinám obilie zadarmo. K tomuto kroku pristúpil krátko po tom, ako Rusko odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody. Informuje o tom agentúra AFP.

V príhovore na začiatku Rusko-afrického samitu Putin uviedol, že Rusko tento rok očakáva rekordnú úrodu obilia a je pripravené nahradiť Ukrajinu v jeho vývoze do Afriky.

„V nasledujúcich štyroch až piatich mesiacoch budeme schopní zaistiť bezplatné dodávky 25-tisíc až 50-tisíc ton obilia pre Burkinu Faso, Zimbabwe, Mali, Somálsko, Stredoafrickú republiku a Eritreu,“ uviedol šéf Kremľa. Poukázal tiež na „kritickú úlohu“ svojej krajiny v celosvetovej potravinovej bezpečnosti.

Západné sankcie podľa Putina bránia Rusku dodávať chudobných krajinám aj bezplatné hnojivá. „Vynára sa paradox. Na jednej strane západné krajiny bránia vývozu nášho obilia a hnojív. Na druhej strane nás pokrytecky obviňujú zo súčasnej krízy na svetovom trhu s potravinami,“ uviedol Putin.

Putin chce presadiť vplyv Ruska v Afrike

Dvojdenný Rusko-africký samit je súčasťou snáh Ruska o presadenie svojho vplyvu a podnikateľských záujmov v Afrike. Moskva si tam zachováva podporu aj napriek medzinárodnej izolácii pre vojnu na Ukrajine. Očakáva sa, že na samite uzatvoria viacero dohôd. Prvý Rusko-africký samit sa uskutočnil v roku 2019.

Podľa Ruska má na samite zastúpenie 49 z 54 afrických krajín, pričom 17 z nich reprezentujú hlavy štátov a štyri predsedovia vlády. Je to menej ako polovica lídrov na samite v roku 2019, píše Reuters.

Čiernomorská obilná dohoda, ktorú podpísalo Rusko a Ukrajina vlani v júli pod patronátom Turecka a OSN, umožnila vývoz takmer 33 miliónov ton obilia cez Čierne more aj napriek vojenským operáciám v oblasti.

Rusko však 17. júla odmietlo dohodu opätovne predlžiť. Podľa humanitárnych skupín to pocítia v mnohých častiach Afriky, ktorá je vo veľkej miere závislá od obilia z Ruska a Ukrajiny. Mnoho Afričanov pritom už teraz ohrozuje hlad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet