Na hlavný obsah

Rezort obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých viacúčelových vozidiel

Cena kontraktu predstavuje takmer 190 miliónov dolárov.

Rezort obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých viacúčelových vozidiel
Ľahké taktické viacúčelové vozidlo (JLTV) 4x4. Foto: SITA/Business Wire

Ministerstvo obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4×4. Cena kontraktu predstavuje takmer 190 miliónov dolárov, približne 172,9 milióna eur. Zámer v stredu (12. 7.) schválila vláda.

„Vozidlá sa dodajú v dvoch variantoch v priebehu roku 2025,“ približuje materiál. Vybavené majú byť interoperabilnými komunikačnými a informačnými systémami, ktoré Ozbrojené sily SR aktuálne požadujú a zavádzajú aj v ďalších druhoch novej techniky.

Súčasťou kontraktu má byť aj logistická podpora vo forme náhradných dielov, poľného servisu, výcviku a dokumentácie. Vozidlá dodáva spoločnosť Oshkosh. Rezort uhradí v procese obstarania 20 percent DPH.

Podľa ministra obrany Martina Sklenára obstaranie vozidiel 4×4 prostredníctvom fondu USA v praxi znamená, že Ozbrojené sily (OS) SR získajú novú spôsobilosť bez toho, aby za to Slovensko platilo. Návrh vlády USA podľa neho plne zodpovedá ich požiadavkám.

„Tieto vozidlá 4×4 sú platformou poskytujúcou mimoriadnu mobilitu spolu s balistickou ochranou pre ľahšie jednotky a podporné spôsobilosti. Takúto kombináciu súčasná technika Ozbrojených síl SR neposkytuje,“ priblížil Sklenár. Ako poznamenal, dôležitosť tejto spôsobilosti pre moderné vedenie boja sa denne preukazuje aj na ukrajinskom bojisku.

Zbrane a protidronové systémy

Ozbrojené sily plánujú vozidlá využívať napríklad pre potreby manévrových jednotiek pozemných síl, jednotky Síl pre špeciálne operácie, Prápor obrany a ochrany 81. krídla Sliač či vybrané jednotky bojového zabezpečenia brigády spoločnej podpory OS SR.

Z fondu FMF (Foreign Military Financing – zahraničné vojenské financovanie) vyčlenili Spojené štáty pre Slovensko celkovo 200 miliónov dolárov. Zvyšné prostriedky plánuje rezort využiť na kúpu ručných zbraní a protidronové systémy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko