Na hlavný obsah

Rodičovský dôchodok sprevádza chaos. Desaťtisícom penzistov nepriznali peniaze od všetkých detí

Sociálna poisťovňa chyby postupne opravuje.

Rodičovský dôchodok sprevádza chaos. Desaťtisícom penzistov nepriznali peniaze od všetkých detí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Desiatky tisíc penzistov majú problémy s vyplácaním rodičovského dôchodku. Väčšina z nich nedostala priznané peniaze od všetkých ich detí. Sociálna poisťovňa chyby postupne opravuje.

František Jedinák je jeden z dôchodcov, ktorý má dve pracujúce deti, no rodičovský dôchodok mu najskôr priznali len od jedného z nich.

„V tom rozhodnutí z dvoch synov, ktorých máme, bol uvedený len jeden z nich. Usudzovali sme, že môžu prísť dve rozhodnutia, jedno o jednom synovi, druhé o druhom synovi, no nejako nechodia,“ hovorí pán Jedinák.

Nezrovnalosti v rodičovskom bonuse riešila aj Jednota dôchodcov na Slovensku. Spočiatku sa ozvalo len niekoľko nespokojných penzistov, postupne sa však pridávali tisícky ďalších. Chybu v priznaní rodičovského dôchodku má dokopy okolo 37-tisíc penzistov.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

„Na začiatku to bolo veľmi akútne, pretože každý čakal, kedy príde výpočet a keď prišiel, tak sa hneď niektorí pýtali, že čo s tým,“ vysvetľuje predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Mnohí dôchodcovia, ktorí Sociálnu poisťovňu o opravu údajov požiadali, peniaze nedostali dodnes.

„Pred dvoma mesiacmi som bola v poisťovni ohľadom rodičovského dôchodku, pretože rodičom neprišiel príspevok odo mňa. V počítači u nich som bola vedená, na papieri pre rodičov nie. Pani to spísala a doteraz nič,“ opísala na sociálnej sieti svoju skúsenosť pani Eva.

Sociálna poisťovňa chyby napravuje

„Desaťtisíc už je opravených, na zvyšku kolegovia pracujú, majú lehotu. Ak sa príde na chybu v registri fyzických osôb, tá lehota na to, aby sme to posúdili je 60 dní,“ priblížil generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko.

Ak Sociálna poisťovňa neopravila chybu do 60 dní, treba sa jej ozvať. Register fyzických osôb, pre ktorý nezrovnalosti v rodičovskom dôchodku vznikli, vedie ministerstvo vnútra. Údaje doň sa však vkladajú z viacerých úradov. Napríklad z matrík, evidencie občianskych preukazov, evidencie cudzincov a podobne.

„Vedenie úplných a správnych údajov v registri fyzických osôb je, samozrejme, aj našou prioritou. Ministerstvo vnútra neustále apeluje na kvalitu vkladaných údajov do registra, ako aj na čistenie v ňom už vedených údajov,“ uviedol rezort.

Rodičovský dôchodok doteraz dostalo zhruba 880-tisíc dôchodcov. Sociálnej poisťovni zostáva vybaviť ešte 17 500 ľudí. Čas má do konca septembra

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko