Na hlavný obsah

Ruského podnikateľa poslali do väzenia za vlastizradu. Mal poskytovať tajné informácie zahraničným agentom

Ilja Sačkov už skôr vinu odmietol.

Ruský súd v stredu (26. 7.) uznal za vinného z vlastizrady zakladateľa počítačovej firmy Group-IB Ilju Sačkova a poslal ho na 14 rokov do väzenia. Informovali o tom ruské tlačové agentúry. Podľa obžaloby Sačkov odovzdal utajované informácie zahraničným rozviedkam. Podnikateľ už skôr vinu odmietol a jeho obhajca uviedol, že sa proti verdiktu odvolá.

„S rozsudkom nesúhlasíme a, samozrejme, sa proti nemu odvoláme,“ uviedol advokát Sergej Afanasjev. Obhajoba podľa agentúry Interfax trvala na oslobodzujúcom rozsudku, zatiaľ čo prokuratúra žiadala pre Sačkova 18 rokov za mrežami. Proces sa konal na moskovskom mestskom súde za zatvorenými dverami.

Odsúdený si má trest odpykať vo väzení s prísnym režimom. Okrem toho podľa ruských médií musia zaplatiť pokutu pol milióna rubľov (takmer 4 300 eur).

Ruská tajná služba zatkla Sačkova na konci septembra 2021. Podnikateľ v čase svojho zadržania čelil obvineniu zo spolupráce s bližšie nešpecifikovanými zahraničnými spravodajskými službami. Úrady podrobnosti o prípade prakticky neposkytovali. Detaily v podobných kauzách sa v Rusku zverejňujú zriedkavo.

Tridsaťsedemročný Sačkov pomáhal pred 20 rokmi založiť spoločnosť Group-IB. Ide o jednu z najvýznamnejších ruských firiem v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorá tento rok oznámila, že odchádza z ruského trhu, píše agentúra Reuters.

Group-IB sa v čase Sačkovovho zatknutia podľa Reuters zameriavala na odhaľovanie kybernetických zločinov a online podvodov. Medzi jej zahraničných zákazníkov patrili banky, energetické spoločnosti, telekomunikačné firmy alebo Interpol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet