Na hlavný obsah

Rusko môže čeliť riziku v ďalších oblastiach. Vojna podľa britských expertov rozvrátila jeho národnú stratégiu

Britský rezort obrany zverejnil nové informácie.

Rusko môže čeliť riziku v ďalších oblastiach. Vojna podľa britských expertov rozvrátila jeho národnú stratégiu
Ilustračný obrázok - Pohľad na Veľký Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Skutočnosť, že Rusko do vojny proti Ukrajine nasadzuje jednotky z rôznych ďalších častí krajiny, by podľa britských tajných služieb mohlo vyústiť do bezpečnostných rizík. Informuje o tom agentúra DPA.

„Vojenské spolky, ktoré sú zvolávané z celého Ruska, nesú v súčasnosti hlavné bremeno protiofenzívy Ukrajiny,“ uviedlo vo štvrtok britské ministerstvo obrany v pravidelnom vyhlásení k priebehu vojny na Ukrajine. Odvoláva sa pritom na poznatky britských tajných služieb. „Spôsob, akým Rusko akceptuje riziká v Eurázii, preukazuje, ako vojna (na Ukrajine) rozvrátila etablovanú národnú stratégiu Ruska,“ dodalo ministerstvo.

V juhoukrajinskej Záporožskej oblasti bránila opevnený front 58. divízia ruskej armády, ktorá za normálnych okolnosti zabezpečuje kaukazský región. Uvádza to britský rezort obrany na sociálnej sieti Twitter.

Pri obci Velyka Novosilka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti bránila front piata divízia ruskej armády spolu s námornou pechotou. Tá pôsobí v 7000 kilometrov vzdialenej oblasti ako rovnováha síl s Čínou.

Obranu v okolí východoukrajinského mesta Bachmut v súčasnosti zabezpečujú výsadkové jednotky, ktoré sú za normálnych okolností rozmiestnené na západe Ruska. Tieto jednotky môžu byť nasadené ako sily rýchlej reakcie v prípade napätia so Severoatlantickou alianciou (NATO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet