Na hlavný obsah

Šéf OSN má dôležitú požiadavku na Putina, ako ústupok ponúkol nepriame pripojenie jednej z ruských bánk k systému SWIFT

Moskva uvádza, že na predĺženie dohody nemá dôvod.

Šéf OSN má dôležitú požiadavku na Putina, ako ústupok ponúkol nepriame pripojenie jednej z ruských bánk k systému  SWIFT
Ruský prezident Vladimir Putin reční počas návštevy spoločného štábu jednotiek zapojených do ruskej vojenskej operácie na Ukrajine na neznámom mieste v sobotu 17. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres navrhol ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby umožnil predĺžiť dohodu o vývoze obilia z ukrajinských prístavov výmenou za nepriame pripojenie jednej z ruských bánk k medzinárodnému platobnému systému SWIFT. S odvolaním sa na nemenované zdroje to uviedla agentúra Reuters.

Rusko sa sťažuje

Dohoda vyprší v pondelok 17. júla a Moskva uvádza, že na jej predĺženie nemá dôvod. V prístave Odesa sa teraz podľa Reuters nakladajú posledné dve lode, ktoré plánujú vyplávať ešte predtým, ako dohoda vyprší.

Dohody, ktoré umožňuje vyvážať aj napriek pokračujúcim bojom na Ukrajine obilie a ďalšie potraviny z ukrajinských čiernomorských prístavov, sprostredkovali vlani v lete OSN a Turecko. Ukrajina je významný vývozca obilia a slnečnicových semien a prerušenie exportu po jej napadnutí Ruskom spôsobilo výrazný globálny nárast cien niektorých potravín. Dohoda potom pomohla ceny znížiť a predísť svetovej potravinovej kríze.

Rusko sa ale dlhodobo sťažuje, že jeho požiadavky ohľadom obchodu s poľnohospodárskou produkciou sa neplnia. Moskva žiada okrem iného opätovné pripojenie ruskej štátnej banky Rosselchozbank k systému SWIFT. Táto banka sa orientuje na pôžičky poľnohospodárom, ale podľa Západu ju ovláda Kremeľ.

Lavrov to ničom nevie

Západné médiá už skôr písali, že Európska únia toto pripojenie zvažuje, čo potvrdili nanovo aj zdroje Reuters. Šéf OSN podľa nich navrhol Putinovi, aby umožnil predĺženie zmluvy na niekoľko mesiacov a poskytol EÚ čas na pripojenie dcérskej banky Rosselchozbank k medzinárodnému platobnému systému.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes ( 13.7.) oznámil, že o žiadnych nových návrhoch týkajúcich sa dohody nevie. Reagoval na výrok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý podľa Reuters povedal, že Putin ohľadom dohody prišiel s určitými návrhmi. Myšlienku, že by EÚ pripojila banku Rosselchozbank cez dcérsku spoločnosť vytvorenú na tento účel, už skôr kritizovala hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet