Na hlavný obsah

Rusko útočilo dronmi na Kyjev. Údery prišli pár hodín pred Zelenského rokovaním s lídrami NATO

Poplašné sirény zneli vyše dve hodiny.

Rusko útočilo dronmi na Kyjev. Údery prišli pár hodín pred Zelenského rokovaním s lídrami NATO
Obyvateľ kráča okolo obytnej budovy ťažko poškodenej po ruských útokoch v meste Irpiň. Foto: TASR/AP

Rusko podniklo vlnu útokov samovražednými dronmi na Kyjev a okolitú oblasť už druhú noc po sebe, oznámila v stredu (12. 7.) ráno ukrajinská armáda. Údery prišli niekoľko hodín pred tým, ako sa má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stretnúť s lídrami Severoatlantickej aliancie (NATO) na samite v litovskom Vilniuse. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

Podľa predbežných informácií ukrajinskej armády nie sú zatiaľ hlásené obete ani veľké škody. Všetky drony zneškodnili skôr, než stihli zasiahnuť ciele. „Je 504. deň invázie Ruska na Ukrajine. Nepriateľ podnikol ďalší vzdušný útok na hlavné mesto,“ napísal šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko v Telegrame.

Poplašné sirény zneli v Kyjeve a po celej Ukrajine vyše dve hodiny. Zároveň pokračovali boje na frontoch.

Lídri NATO sú v litovskom Vilniuse na samite, ktorý Kremeľ kritizuje. Moskva varovala, že bude reagovať, aby ochránila bezpečnosť Ruska.

V predchádzajúcu noc z pondelka (10. 7.) na utorok (11. 7.) Rusko vyslalo na Kyjev a juhoukrajinské prístavné mesto Odesa 28 dronov Šáhid iránskej výroby, pričom ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 26 z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet