Na hlavný obsah

Slovenské nemocnice potrebujú stovky miliónov, mnohé nemajú peniaze ani len na základné opravy

Rezort zdravotníctva nateraz tiež nevie pomôcť.

Slovenské nemocnice potrebujú stovky miliónov, mnohé nemajú peniaze ani len na základné opravy
Na ilustračnej snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Desiatky rokov staré budovy v zlom technickom stave na jednej strane, na druhej dlhodobé investičné fondy a nedostatok peňazí. Slovenské nemocnice potrebujú iba na základné opravy priestorov stovky miliónov eur. Mnohé z nich nemajú dostatok financií ani na základné opravy.

Ministerstvo zdravotníctva nateraz pomôcť nevie, verejné financie sa nachádzajú v zlom stave. Plán obnovy nepokryje všetko potrebné a eurofondy z nového programového obdobia na rekonštrukcie nepôjdu.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová:

Napríklad budovy trnavskej nemonice sú staré v priemere 71 rokov. Priestory onkologickej kliniky majú 116 rokov, kliniky vnútorného lekárstva 84 rokov. Nemocnica má však veľký investičný dlh, súčasný stav ďalší rozvoj neumožňuje. Podobne je to aj inde.

„Investičný a modernizačný dlh Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) je vo výške 200 miliónov eur. Objekty v areáli na Rastislavovej, ktoré potrebujú nevyhnutnú obnovu, sú takmer storočné a patria medzi pamiatkovo chránené. Celkovo by nemocnica len na ich obnovu potrebovala viac ako 60 miliónov,“ priblížila hovorkyňa UNLP v Košiciach Ladislava Šustová.

Opotrebovaná je väčšina priestorov slovenských nemocníc. Napríklad najnovší pavilón trenčianskej nemocnice má 33 rokov, zvyšné majú omnoho viac. Podľa hovorkyne FN Trenčín Martiny Holecovej by na kompletnú obnovu potrebovali približne 180 miliónov eur.

„Značná časť našich budov je teda v stave potreby kompletnej rekonštrukcie, čo realizujeme postupne podľa akútnej potreby, prípadne v rámci možností vyčlenenia kapitálových výdavkov,“ spresnila Holecová.

Vysoké investičné dlhy

Investičné dlhy slovenských nemocníc dosahujú stovky miliónov. A hoci desiatky miliónov na opravy prichádzajú z Európskej únie, v novom programovom období sa udeľovať nebudú. Európska komisia totiž odmietla dvojité financovanie modernizácie nemocníc. Keďže už rekonštruujeme z plánu obnovy, eurofondy navyše nedostaneme.

Rezort zdravotníctva upozorňuje, že peniaze nemá ani vo vlastnej kase. „V rozpočte kapitoly ministerstva na rok 2023 nie sú schválené finančné zdroje na investície. V dôsledku stavu verejných financií sa uvoľňovanie z investičnej rezervy pozastavilo. Kapitola ministerstva zdravotníctva by mohla mať disponibilné zdroje na podporu investícií na jeseň tohto roka,“ uvádza rezort v stanovisku.

Ministerstvo však dodáva, že do zoznamu strategických investícii zaradili deväť projektov, ktoré štát potrebuje opraviť alebo postaviť. Mali by sa hradiť zo štátneho rozpočtu a z európskych štrukturálnych fondov.

Okrem bratislavských Rázsoch sú v zozname napríklad aj detské nemocnice v Košiciach a Banskej Bystrici či zariadenia v Trnave a v Prešove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika