Na hlavný obsah

Štátne záchranky nedostanú peniaze z plánu obnovy na nákup nových vozidiel

Milióny budú rezervou pre iný projekt.

Štátne záchranky nedostanú peniaze z plánu obnovy na nákup nových vozidiel
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štátne záchranky nedostanú peniaze z plánu obnovy na nákup nových vozidiel. Vláda tak v stredu (26. 7.) zrušila svoje pôvodné uznesenie z januára. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už skôr avizovalo, že vyše 22 miliónov eur, pôvodne určených na obnovu vozového parku, bude rezervou pre iný projekt.

Ozrejmilo, že pristúpilo k ukončeniu realizácie uvedenej investície, pretože ju vyhodnotilo ako nerealizovateľnú. „K 20. marcu 2023 nebola určená konečná technická špecifikácia vozidiel. To z pohľadu MZ SR ako vykonávateľa predmetnej investície znamená, že ak aj bola zaslaná žiadosť na Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR, je táto žiadosť nedostatočná. Míľniky v pláne obnovy a odolnosti nie sú v súlade s bežnou praxou verejného obstarávania a sú nerealizovateľné z pohľadu časovej náročnosti a aktuálneho nastavenia súťaže,“ vysvetlil rezort.

Dodal, že do konca tohto roka by sa malo prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu zakúpiť 100 kusov vozidiel ambulancií záchrannej zdravotnej služby. „Vzhľadom na uvedené môže byť v budúcnosti obstarané množstvo vozidiel pre oba subjekty priameho vyzvania nadbytočné,“ podotklo MZ SR.

Peniaze majú podľa ministerstva slúžiť ako rezerva na iný projekt. Bývalý premiér Eduard Heger už skôr oznámil, že by sa mohli použiť napríklad pri obnove nemocníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko