Na hlavný obsah

Slovenské reštaurácie nemôžu dostávať michelinské hviezdy. Mohli by pritom pomôcť turizmu i gastru

Zmluvu s Michelinom musí podpísať vláda.

Slovenské reštaurácie nemôžu dostávať michelinské hviezdy. Mohli by pritom pomôcť turizmu i gastru
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Slovensko je poslednou krajinou V4, ktorá sa doposiaľ nezapísala do zoznamu Michelin. Asociácie z oblasti cestovného ruchu sa spojili s kuchármi a vyzývajú vládu, aby s prestížnym hodnotiteľom podpísala zmluvy.

Bedeker so slovenskými reštauráciami by totiž priniesol do krajiny novú vlnu gastro-turistiky. Podpísať zmluvu však musí vláda.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovali redaktori Lukáš Fülle a Martin Papaj:

Michelinská hviezda je už dlhé roky symbolom kvality reštaurácie. Potenciál na získanie hviezd pritom na Slovensku máme. Iniciátor výzvy vláde Radoslav Nackin tvrdí, že zaradenie do michelinského zoznamu nám prinesie novú vlnu gastro turistiky.

„Je preukázateľné, napríklad zo štúdií, že Estónci, ktorí zaplatili tiež dva roky dozadu, že už za prvý rok, sa im to investícia vrátila v zvýšení minimálne platieb od gastro turistov za ubytovanie, stravovanie, vedľajšie služby,“ vysvetlil Nackin.

Dodáva, že nejde len o propagáciu vybraných reštaurácií, ale celej krajiny. V sprievodcovi sa totiž okrem samotnej reštaurácie uverejňujú aj tipy na ubytovanie alebo výlety v okolí. Okrem reklamy by to našej krajine mohlo priniesť pozdvihnutie kvality služieb gastro sektora.

Michelin by priniesol novú éru gastra

Šéfkuchár reštaurácie ECK Daniel Tilinger hovorí, že Michelin je najuznávanejší a najprestížnejší bedeker vo svete.

„Pre nás ako krajinu to znamená vstúpiť do nejakej novej éry v rámci gastronómie v tejto krajine tak, ako sme prišli s eurom a vstúpili do NATO. Je toto ako keby vstupenka do nejakého väčšieho sveta v rámci gastra,“ poznamenal Tilinger.

Dopĺňa, že pre kuchárov a prevádzky je to „gastronomický Oscar“ a pre hostí záruka kvality. Na to, aby sa k nám hodnotitelia z Michelinu dostali, musí s nimi vláda podpísať zmluvu a zaplatiť poplatok približne 2,3 milióna eur na obdobie piatich rokov.

„O tejto téme ešte budeme diskutovať, pričom prípadná spolupráca bude závisieť od výsledku rokovaní a dohody na úrovni vlády,“ dodala hovorkyňa ministerstva dopravy Miriama Švikruhová.

Zmluva s vládou má zaručiť nestrannosť hodnotenia. Súkromník si návštevu hodnotiteľov zaplatiť nemôže. Česko vďaka podobnej iniciatíve zaradili do michelinského bedekra pred pár týždňami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál