Na hlavný obsah

Štatistický úrad zverejnil, na aké diagnózy najčastejšie zomierajú Slováci. Pomenoval päť hlavných príčin

Počet zomretých klesol medziročne vo všetkých krajoch.

Štatistický úrad zverejnil, na aké diagnózy najčastejšie zomierajú Slováci. Pomenoval päť hlavných príčin
Na snímke zdravotníčky pri presune pacienta. Foto: TASR

Na Slovensku v druhom štvrťroku tohto roka zomrelo 12 265 ľudí. Úmrtnosť medziročne klesla o 11 percent. Najčastejšou príčinou smrti boli choroby obehovej sústavy. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Počet zomretých klesol medziročne vo všetkých krajoch Slovenska. V šiestich bol počet zomretých nižší aj v porovnaní s priemerom pred pandémiou. Miernu nadúmrtnosť zaznamenali len Trenčiansky (1,8 percenta) a Košický kraj (0,8 percenta). Najvyššiu podúmrtnosť, a to o viac ako sedem percent, v porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou mali Prešovský a Nitriansky kraj.

Pokles zaznamenali dve najčastejšie skupiny úmrtí – choroby obehového systému (5 617 osôb) a nádory (3 187). Medzi päticou najčastejších príčin boli tiež choroby dýchacej sústavy (992), tráviacej sústavy (717) a vonkajšie príčiny úmrtí (554).

Na následky ochorenia COVID-19 zomrelo v druhom štvrťroku tohto roka 62 osôb, bolo desiatou najčastejšou príčinou.

Najviac úmrtí bolo u osôb nad 65 rokov (9 511). „Kým starších seniorov nad 75 rokov zomrelo menej ako v priemere pred pandémiou, v skupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov) sa stále ešte udržala pomerne vysoká nadúmrtnosť, t. j. v tejto vekovej skupine počet zomretých o 12 percent prevyšoval predpandemický priemer,“ ozrejmil úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko