Na hlavný obsah

Ukrajinské obilie podľa poľnohospodárov ohrozuje slovenský trh. Pestovateľom dovoz spôsobuje finančné problémy

Mohli by však zlacnieť niektoré pekárenské výrobky.

Ukrajinské obilie podľa poľnohospodárov ohrozuje slovenský trh. Pestovateľom dovoz spôsobuje finančné problémy
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukrajinské obilie ohrozuje slovenský trh, zhodujú sa poľnohospodári aj minister pôdohospodárstva. Nižšie výrobné náklady totiž nútia predávať slovenských producentov pod cenu. Ekonóm však hovorí, že tento problém by mohol priniesť aj zlacnenie niektorých pekárenských výrobkov.

Ukrajinské obilie môže cez naše územie tranzitovať, nemôže tu však zostať. V rámci takzvaných koridorov solidarity ho pomáhame exportovať do štátov mimo Európskej únie. Po nepriaznivej situácii v čiernomorských prístavoch a po útokoch na Dunaji budú Ukrajinci pravdepodobne čoraz viac využívať pozemné cesty.

Ukrajinskému obiliu a jeho vplyvu na slovenský trh sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová:

Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová varuje, že obilie od našich východných susedov pestovateľom spôsobuje finančné problémy.

„Navyše, tohtoročnú úrodu Slováci minulý rok na jeseň draho siali, pretože vtedy boli ceny osív a hnojív dramaticky navýšené práve pre výkyvy na burzách z titulu vojny na Ukrajine. Dnes ju budú lacno predávať, keďže ceny obilia a repky na burze sú zase veľmi nízke,“ vysvetlila.

Slovenských poľnohospodárov by preto akékoľvek ďalšie cenové výkyvy nepríjemne zasiahli. Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš ubezpečil, že zákaz dovozu obilia z Ukrajiny plánuje predĺžiť. „Samozrejme, uplatňujeme predĺženie zákazu dovozu tých štyroch komodít do konca roka,“ uviedol agrominister.

Zároveň vyzval pekárov, aby uprednostnili múku vyrobenú zo slovenského obilia pred tou zo zahraničia. Predseda Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský tvrdí, že pre výrobcov je to samozrejmosť.

„Slovenskí pekári, mlynári a, samozrejme, aj prvovýroba, ktorá produkuje slovenskú pšenicu, dlhodobo tvoria najúspešnejšiu a najdôležitejšiu potravinovú vertikálu a majú záujem, aby prežila,“ podotkol.

Pekárenské výrobky môžu zlacnieť

Ekonóm z Ekonomickej univerzity Martin Hudcovský dáva poľnohospodárom za pravdu. Na druhej strane však hovorí, že tlak na zníženie cien môže viesť k zlacneniu pekárenských výrobkov.

„Otázka je, či si odberatelia zazmluvnili nákup obilnín dostatočne dopredu a za vyššie ceny. Tým pádom by prenos do konečných cien bol pomalší. Alebo naopak, ak nakupujú v nejakých kratších kontraktoch, tak potom zlacnenie vstupov by sa prenieslo aj rýchlejšie do poklesu,“ dodal.

O situácii s ukrajinských obilím diskutovali ministri členských štátov Únie minulý týždeň. Bíreš tiež dúfa, že eurokomisia pomôže štátom susediacim s Ukrajinou s kapacitami koridorov solidarity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál