Na hlavný obsah

Vedci a zoológovia obhajovali výsledky štúdie o počte medveďov. Narazila na kritiku lesníkov a poľovníkov

Kritizujú metódu merania.

Vedci a zoológovia obhajovali výsledky štúdie o počte medveďov. Narazila na kritiku lesníkov a poľovníkov
Ilustračná snímka medveďa hnedého. Foto: RTVS

Vedci a zoológovia vysvetľovali a obhajovali výsledky štúdie o počte medveďov na Slovensku. Podľa jej výsledkov by ich malo byť na našom území 1 000 až 1 300. Lesníci a poľovníci si myslia niečo iné. Metódu merania kritizujú.

Experti zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR zozbierali počas dvoch rokov viac ako dve tisíc vzoriek medvedej srsti a trusu, z ktorých analyzovali DNA.

„Využívajú sa mikrosatelity, to sú také genetické otlačky prstov, ktoré umožňujú určovať tých jednotlivcov. Potom prebehlo samozrejme nejaké štatistické spracovanie. Výsledkom bol nejaký údaj o tej početnosti, ktorý sa pohybuje v hodnotách niečo cez tisíc jedincov, ale samozrejme tá odchýlka je relatívne veľká, rádovo v stovkách jedincov,“ vysvetlil autor štúdie z Karlovej univerzity v Prahe Pavel Hulva.

Podľa Lesov Slovenskej republiky je populácia medveďa niekoľkonásobne vyššia, než uvádza štúdia Karlovej Univerzity. „Za obdobie deviatich rokov nám početnosť medveďa hnedého na Slovensku narástla o 2 700 kusov. Pokiaľ pripočítame k tomuto číslu zistené počty profesorom Pavlom, sme na úrovni 4 000 jedincov medveďa hnedého žijúceho dnes na Slovensku,“ uviedol vedúci odboru poľovníctva v štátnom podniku Lesy SR Patrik Micháľ.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Kritika poľovníkov

Merania Karlovej Univerzity spochybňujú aj poľovníci. Kritizujú tiež metódu meraní. Upozorňujú na nepresnosť. Nepáči sa im, že vzorky odoberali aj v zime a na malej časti územia.

„Odborníci hovoria, že ak by sme uvažovali s tisíc jedincami medveďa na Slovensku, tak by sa malo vyzbierať minimálne tri tisíc vzoriek, aby táto analýza mala zmysel. Sama ŠOP SR priznáva, že bolo vyzbieraných 2 200 vzoriek,“ vysvetlil viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Podľa ŠOP SR však bolo dôležité zbieranie trusu v zimných mesiacoch, pretože v chladnejšom období sú odobraté vzorky kvalitnejšie. A takisto obhajujú aj miesta svojich meraní.

„Tie šelmy nie sú len tak, kde sme predpoklady pred desiatimi, dvadsiatimi rokmi. Teda v tých záveroch dolín, ale sa sťahujú za potravou. A najväčšie hustoty v súčasnosti medveďov nemáme v skalnatých pralesoch, ale sú dolu, čo sme donedávna považovali za suboptimálne podmienky,“ vysvetlil generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

Vedci tvrdia, že štúdia nemala zhodnotiť, či sú medvede premnožené ale cieľom bolo zistiť ich počet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko