Na hlavný obsah

Územie, na ktorom sa pohybujú medvede, sa podľa lesníkov výrazne zväčšilo. Sú už aj pri hraniciach s Maďarskom

Jeho areál narástol o 42 percent.

Územie, na ktorom sa pohybujú medvede, sa podľa lesníkov výrazne zväčšilo. Sú už aj pri hraniciach s Maďarskom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V roku 2000 bol celkový hlásený areál medveďa na Slovensku 11 500 štvorcových kilometrov. Vlani to bolo 16 300 štvorcových kilometrov. Medveď za 22 rokov obsadil nové územie o výmere 4 800 štvorcových kilometrov. To je nárast jeho areálu o 42 percent.

Uviedlo to Národné lesnícke centrum (NLC), ktoré zosumarizovalo doterajšie údaje a dokumenty, týkajúce sa stavu, problémov a manažmentu medveďa hnedého na Slovensku.

Niekdajší výskyt medveďa v horských oblastiach s vysokou lesnatosťou sa dnes zmenil na pahorkatiny až nížiny. V súčasnom období je hlásený aj z okresov na hranici s Maďarskom, a to Levice, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Košice okolie.

„Populačná hustota sa najvýraznejšie zvýšila najmä v okresoch stredného a severného Slovenska (Ružomberok, Banská Bystrica, Prievidza, Martin, Žilina, Liptovský Mikuláš, Brezno, Detva, Zvolen),“ skonštatovali lesníci.

Tvrdia, že prvé presné určenie reálnej početnosti medveďa bolo v roku 2014. Na základe genetického výskumu vtedy určili početnosť medvedej populácie na Slovensku na jarný stav 1 256 jedincov, plus mínus 235 jedincov.

„Okrem toho bol zistený dôležitý údaj o sexuálnej štruktúre výrazne naklonenej v prospech samíc (1:1,5), čo ešte viac zvyšuje pôrodnosť celej populácie,“ uviedlo NLC.

Pokiaľ ide o čistý každoročný prírastok bez úmrtí, ročne by tak na Slovensku malo pribudnúť 300 až 400 nových medvieďat. Od roku 2014 by tak na Slovensku malo byť podľa NLC minimálne o 3 000 jedincov viac. Celková početnosť by mala prekračovať úroveň 4 000 medveďov hnedých.

Ak nedôjde k zmene, problémy sa budú stupňovať

V rámci poľovníckej štatistiky bolo za minulý rok vykázaných 3 160 jedincov. K tomu sa po zhodnotení všetkých dostupných ukazovateľov prikláňa aj odhad NLC, a to 2 500 až 3 200 kusov.

„Aj preto sa javia byť výsledky projektu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR, zameraného na určenie početnosti medveďa hnedého pomocou DNA analýz, ktorý zistil početnosť len niečo cez 1 000 jedincov, ako vysoko nepravdepodobné,“ poukázali lesníci.

Myslia si, že bolo vyzbieraných a analyzovaných málo vzoriek. To podľa nich potvrdzuje aj oponentský posudok vypracovaný Technickou univerzitou Zvolen koncom minulého roka.

NLC tvrdí, že regulácia stavov medveďa lovom je v prípade potreby možná. Záleží na nastavení národnej legislatívy, prípadne na rozhodnutí kompetentných orgánov. Tie by tento krok mali odkomunikovať s Európskou úniou.

„Aktuálny prístup Slovenska preto považujeme za nesprávny, keďže vedie k prehlbujúcim sa problémom a ani výhľadovo neponúka reálnu nádej na zlepšenie manažmentu tejto šelmy. Naopak, častokrát vedie dokonca až k problémom s ochranou iných ohrozených druhov,“ zhodnotilo Národné lesnícke centrum.

Doplnilo, že ak nedôjde pri manažmente medveďa hnedého urýchlene k zásadnej zmene, budú sa problémy s ním stupňovať.

ŠOP v utorok (18. 7.) zverejnila štúdiu zameranú na odhad početnosti medveďa hnedého. Na Slovensku je odhadom maximálne 1 275 jedincov. Najväčšiu populáciu evidujú v Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Tam má byť 278 jedincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko