Na hlavný obsah

Viac ako 10 000 záložníkov vyhlásilo, že už nenastúpi do služby, ak sa nezastaví reštrukturalizácia súdnictva v Izraeli

To by mohlo výrazne ovplyvniť operačnú pripravenosť armády.

Viac ako 10 000 záložníkov vyhlásilo, že už nenastúpi do služby, ak sa nezastaví reštrukturalizácia súdnictva v Izraeli
Na ilustračnej snímke stovky izraelských záložníkov v stredu 19. júla 2023 vyšli na protestný pochod ulicami Tel Avivu. Foto: TASR/AP

Krátko pred rozhodujúcim hlasovaním o kontroverznom návrhu zákona o súdnej reforme v parlamente izraelská armáda zvýšila stávky v snahe zabrániť jeho schváleniu. TASR správu prevzala z tlačových agentúr AP a DPA.

Viac ako 10 000 záložníkov vyhlásilo, že už nenastúpi do služby, ak sa nezastaví táto sporná reštrukturalizácia súdnictva, oznámilo v sobotu (22. 7.) večer ich protestné hnutie „Bratia v zbrani“. Takýto vývoj by mohol výrazne ovplyvniť operačnú pripravenosť armády. Tá sa k tejto záležitosti spočiatku odmietla vyjadriť.

Najmenej 1 142 záložníkov vzdušných síl vrátane pilotov bojových lietadiel už v piatok (21: 7.) pohrozilo, že ak parlament návrh zákona, ktorého cieľom je oslabiť súdnictvo, schváli, preruší svoju dobrovoľnú službu.

Záložníci tiež vyzvali vládu, aby „dosiahla široký konsenzus, posilnila dôveru ľudí v súdny systém a zachovala jeho nezávislosť“.

Minister obrany Joav Galant v reakcii na to oznámil, že sa pokúsi nájsť „konsenzus“. Podľa mediálnych správ sa Galant pokúsi dosiahnuť odklad hlasovania o kľúčovom prvku kontroverzných plánov svojej vlády. To jje naplánované na pondelok (24. 7.).

Viac než 100 bývalých vysokých bezpečnostných činiteľov vyjadrilo v liste adresovanom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi podporu osobám, ktoré sa vyhnú odvodu, a vyzvalo ho, aby legislatívu zastavil.

V sobotu večer medzitým vyšli do ulíc viacerých izraelských miest státisíce ľudí, aby demonštrovali proti tomuto plánu. V centre Tel Avivu sa zišlo približne 170 000 osôb, v Jeruzaleme 85 000. Do Jeruzalema v sobotu podľa organizátorov dorazil z Tel Avivu aj protestný pochod, ktorý sa začal v utorok. Jeho účastníci prešli približne 70 kilometrov. Na zhromaždeniach sa vyskytli násilné zrážky s políciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet