Na hlavný obsah

Do Jeruzalema dorazil pochod, ktorým tisíce Izraelčanov dávajú najavo nesúhlas s justičnou reformou

V piatok (21. 7.) pohrozili odmietnutím dobrovoľnej služby ďalší záložníci.

Do Jeruzalema dorazil pochod, ktorým tisíce Izraelčanov dávajú najavo nesúhlas s justičnou reformou
Na snímke tisíce Izraelčanov pochodujú po diaľnici smerom na Jeruzalem na protest proti plánom vlády premiéra Benjamina Netanjahua na revíziu súdneho systému, v Izraeli v sobotu 22. júla 2023. Foto: ČTK / AP / Ohad Zwigenberg

Desaťtisíce ľudí v sobotu (22. 7.) dorazili do Jeruzalema protestovať proti súdnej reforme, ktorú presadzuje koaličná vláda Benjamina Netanjahua napriek širokej kritike, že ohrozuje demokraciu. Demonštrácie sa opäť konajú aj v ďalších mestách Izraela.

V sobotu na zastavenie schvaľovania reformy vyzvala vládu aj viac ako desiatka bývalých šéfov izraelskej armády a tajných služieb Mossad a Šin Bet, ktorí sa pridali k piatkovej výzve viac ako tisícky záložníkov izraelského letectva. Tí kvôli súdnej reforme pohrozili odmietnutím služby. Dnes sa k nim pridali aj stovky záložníkov vojenských spravodajských služieb.

Demonštrácie proti izraelskej súdnej reforme sa konajú pravidelne už od januára, najmä v Tel Avive, ale aj v ďalších mestách. Teraz opäť zosilneli, keďže v nedeľu začne parlament rokovanie, na ktorom zrejme v pondelok (24. 7.) schváli definitívne prvú kľúčovú časť súdnej reformy – zákon, ktorý obmedzí právomoci najvyššieho súdu.

Do Jeruzalema v sobotu dorazil pochod, ktorý vyšiel z Tel Avivu v utorok (18. 7.) večer a ktorý sa rozrástol podľa stanice Channel 13 na asi 72-tisív ľudí. Polícia v sobotu podľa denníka Haarec uviedla, že sa ho zúčastňuje asi 40-tisíc demonštrantov. Na záberoch zo sociálnych sietí je vidieť, že v ňom ide aj opozičný líder Jair Lapid, ktorý bol do decembra premiérom.

Výzvu na zastavenie schvaľovania súdnej reformy a začatie rokovaní o kompromisnom návrhu s opozíciou adresoval opakovane vláde aj prezident Jicchak Herzog. Netanjahu ju koncom marca vypočúval po tom, čo návrh reformy kritizovalo aj niekoľko poslancov z jeho strany. Rokovania s opozíciou však neviedli ku kompromisu.

V piatok (21. 7.) pohrozili odmietnutím dobrovoľnej služby ďalší záložníci izraelskej armády, výzvu vláde na zastavenie schvaľovania reformy adresovalo na 1140 vojakov letectva v zálohe. Dnes sa na ich stranu postavila aj viac ako desiatka bývalých náčelníkov generálneho štábu a bývalých šéfov tajných služieb, vrátane expremiéra a exministra obrany Ehuda Baraka.

Odloženie reformy?

Po piatkovej výzve záložníkov letectva sa objavili v izraelských médiách správy, že minister obrany Joav Galant sa snaží prinútiť Netanjahua, aby schvaľovanie reformy odložil. Galant mu takúto výzvu adresoval už koncom marca, za čo si vyslúžil vyhrážku odvolaním z funkcie ministra. Netanjahu ale Galanta napokon neodvolal. Demonštranti dnes dorazili aj pred Galantov dom v snahe zastaviť schvaľovanie reformy. Netanjahu však podľa miestnych médií nehodlá schvaľovanie reformy prerušiť.

Pochod z Tel Avivu do Jeruzalema trval niekoľko dní, hoci je to asi 60 kilometrov. Ľudia totiž išli vždy len ráno a večer, lebo aj v Izraeli panujú veľké vedra. Pred parlamentom si chcú postaviť stany a zostať tam, kým vládu neprinútia k dialógu. Zástup účastníkov s izraelskými vlajkami sa podľa Reuters ťahal niekoľko kilometrov. Ľudia za zvuku bubnov a protivládnych pokrikov v uplynulých dňoch pochodovali po diaľnici aj v teplotách nad 30 stupňov Celzia a po ceste prespávali vonku.

Reforma, ktorá má obmedziť právomoci najvyššieho súdu a dať vláde väčší vplyv aj na vymenovanie členov civilných súdov, je podľa niektorých motivovaná aj osobnými pohnútkami premiéra Netanjahua, ktorý je súdený kvôli korupcii. Vláda reformu vysvetľuje snahou dosiahnuť lepšiu rovnováhu systému, v ktorom má podľa súčasného predsedu vlády a jeho koaličných partnerov najvyšší súd mnohokrát príliš veľké slovo. V koaličnej vláde, ktorá vznikla vlani v decembri, sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany, ktoré podľa opozície chcú oslabenie právomocí najvyššieho súdu využiť aj na vlastné ciele, vrátane legalizácie rozširovania židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet