Na hlavný obsah

VIDEO: Silné krupobitie zdevastovalo obec pri Michalovciach. Podľa starostky sa tam hromadí nebezpečný odpad

S odstraňovaním následkov pomáhajú aj vojaci.

VIDEO: Silné krupobitie zdevastovalo obec pri Michalovciach. Podľa starostky sa tam hromadí nebezpečný odpad
Poškodená strecha rodinného domu v obci Závadka. Foto: Facebook/Obec Závadka

V Michalovskom okrese je po stredajšej (19. 7.) búrke spojenej s veternou smršťou a krupobitím najvážnejšia situácia v obci Závadka. S odstraňovaním následkov tam pomáhajú aj vojaci.

Ako uviedla starostka Jana Dziaková, väčšinu poškodených striech už dočasne prekryli. Obáva sa však, ako vyriešia problém s eternitovými krytinami. Odhaduje, že ide o tony nebezpečného odpadu.

Na území obce vyhlásili mimoriadnu situáciu v stredu o 19.00 h. Dôvodom boli škody na majetku obyvateľov a obce. Týka sa to 28 striech rodinných domov, fasád, okien domov, áut, záhrad a zelených porastov. „Škody zatiaľ nie sú sumarizované a vyčíslené,“ povedala prednostka Okresného úradu Michalovce Jana Margová.

Podľa jej slov v nočných hodinách nasadili 20 príslušníkov Ozbrojených síl SR na pomoc pri záchranných prácach pri provizórnom prekrývaní striech domov. Podľa starostky prišlo 15 vojakov na pomoc aj vo štvrtok (20. 7.). „Je tu naozaj veľa ľudí, nielen z našej obce, ktorí prišli na pomoc. Nosili nám aj celty,“ uviedla.

Domy, kde poškodilo strechy, sú aktuálne bez elektrického prúdu. „Čakáme na elektrikárov, aby zhodnotili, či je bezpečné ich opäť napojiť,“ dodala Dziaková. Podľa jej slov zatiaľ neevidujú, že by boli domy úplne neobývateľné a bolo potrebné riešiť náhradné bývanie.

Pripomenula však, že v obci žije veľa starších a sociálne slabších ľudí, ktorí vo viacerých prípadoch nemajú svoje nehnuteľnosti poistené.

„Väčšina domov mala eternitovú strechu, ale týka sa to aj senníkov a podobne. To budú tony nebezpečného odpadu. Predpokladáme, že to bude stáť desiatky tisíc eur. Sme malá obec, peniaze na to nemáme,“ doplnila starostka s tým, že škody evidujú aj v súvislosti s materskou školou a obecným úradom, ktoré v týchto dňoch zatepľovali.

V spravodajstve RTVS sa z obce Závadka naživo prihlásila aj redaktorka Lucia Benetinová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny