Na hlavný obsah

Stretov ľudí s medveďmi je u nás čoraz viac. Minister Chrenko oznámil, aká je jeho stratégia

Hromadné poľovačky na šelmy nie sú možné.

Stretov ľudí s medveďmi je u nás čoraz viac. Minister Chrenko oznámil, aká je jeho stratégia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Envirorezort posilňuje v súvislosti s výskytmi medveďa spoluprácu so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR, samosprávami, mestskou a obecnou políciou. Taktiež sa snaží nadviazať užšiu spoluprácu s poľnohospodármi a poľovníckymi združeniami v dotknutých regiónoch. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Milan Chrenko.

Spolupráca má viesť k tomu, aby fungovali preventívne opatrenia. Tie sú podľa ministra základnými predispozíciami na to, aby medveď neschádzal do obývaných oblastí a nenavštevoval ich.

„Máme príklad z Vysokých Tatier, kde po inštalácii zabezpečených kontajnerov príchod synantropných medveďov radikálne poklesol. Snažíme sa ísť cestou prevencie s poľnohospodármi, lesníkmi, poľovníkmi,“ poukázal minister. Rozumie tiež obavám poľnohospodárov a rád sa s nimi k téme medveďov stretne.

Chrenko tvrdí, že kontrolujú legálne aj nelegálne vnadiská pre zver, sústredia sa tiež na nelegálne skládky. „Tam, kde sa nedajú zaviesť preventívne opatrenia, pristupujeme k eliminácii jedincov, “ podotkol Chrenko.

Väčšie odstrely medveďov či hromadné poľovačky nie sú podľa európskej legislatívy možné. „Nikto nevolá po úplnom vyhubení medveďa, lebo medveď tu historicky žil a bola tu nejaká koexistencia s obyvateľmi najmä v podhorských oblastiach,“ skonštatoval.

Chrenko pripomenul, že stále prebieha vyhodnocovanie štúdie z minulých rokov, ktorá má ukázať stav populácie medveďa hnedého na Slovensku. Šlo o zbieranie biologického materiálu a genetickú analýzu. „V týchto dňoch sa štúdia finalizuje, zapracovávajú sa výsledky z odborných posudkov. Čísla budeme vedieť vo veľmi krátkej dobe,“ tvrdí.

Šéf envirorezortu zároveň priblížil, že monitorujú situáciu v obci Háj (okres Turčianske Teplice), kde medveď napadol 20-ročného muža. Na území rozmiestnili ochranári fotopasce a umiestnili tam aj klietku na odchytenie medveďa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko