Na hlavný obsah

Na farmára v obci Háj zaútočil medveď, zranený mladík stretol šelmu opäť o tri dni

V piatok ho pred zvieraťom ubránila jeho mama.

Na farmára v obci Háj zaútočil medveď, zranený mladík stretol šelmu opäť o tri dni
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V obci Háj pri Turčianskych Tepliciach napadol v piatok (7.7.) mladého farmára medveď. Kristiána zachránila jeho matka, ktorá šelmu niekoľkokrát bodla vidlami. Podľa informácií Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa 20-ročný mladík stretol s medveďom opäť, a to len pár dní po prvom incidente.

„Len tri dni trvalo, aby sa ten istý medveďom zranený poľnohospodár z farmy Veles Háj v okrese Turčianske Teplice stretol pri práci na farme s ďalším medveďom,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v pozvánke na mimoriadny tlačový brífing. Poľnohospodári vyzývajú kompetentných na okamžité riešenie situácie.

Oznámenie o pohybe šelmy preverili na mieste policajti i Zásahový tím pre medveďa hnedého, medveďa nenašli. Potvrdila to manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková i žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

„Zásahový tím ŠOP SR, ako aj Polícia SR prehľadali celú oblasť. Medveď však už po príchode zásahového tímu a polície spozorovaný nebol a jeho výskyt nezachytili ani nainštalované fotopasce,“ uviedla Bocková.

„S cieľom zabezpečiť bezpečnosť v okolí farmy bude v utorok zásahový tím ŠOP SR opäť na mieste hliadkovať a pribudnú nové fotopasce. Zároveň bude v areáli bývalého družstva, kde sa farma nachádza, umiestnené odchytové zariadenie,“ doplnila Bocková.

V piatok medveď útočil, keď chcel mladý farmár vypustiť kone do výbehu. Jeho matka prišla len chvíľu po ňom. “To boli sekundové záležitosti. A čo na farme zoberiete ako prvé na nejakú obranu, no vidly. Keď som doňho zabodla, to sa odrazilo ako z pneumatiky,“ spresnila farmárka a matka zraneného syna Michaela Sedláčková.

Pozrite si piatkovú reportáž redaktorky RTVS Miriam Dobrotovej:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny