Na hlavný obsah

Vysoké ceny ohrozujú firmy na Slovensku. Po ferozliatinároch môžu do zahraničia odísť aj ďalší, varuje analytik

Kompenzácie za drahé energie sa totiž tak skoro nedočkajú.

Vysoké ceny ohrozujú firmy na Slovensku. Po ferozliatinároch môžu do zahraničia odísť aj ďalší, varuje analytik
Ilustračná snímka z Oravských ferozliatinových závodov. Foto: RTVS

Energeticky náročné firmy sa kompenzácie za drahé energie tak skoro nedočkajú. Preto si vysoké ceny musia premietnuť do odbytových cien. Predražené výrobky, sú potom na globálnom trhu nepredajné, pretože nevedia konkurovať ostatným výrobcom. Hrozí, že niektoré odídu zo Slovenska.

Na Slovensku už máme prvú firmu, ktorá pre vysoké ceny energií odišla zo Slovenska. „Oravské ferozliatinové závody už vlastne časť výroby presúvajú do Uzbekistanu,“ priblížil analytik energie-portal.sk Radovan Potočár. Tam sú energie výrazne lacnejšie. Firma získa späť svoju konkurencieschopnosť. Nevylučuje sa, že ferozliatinárov budú postupne nasledovať ďalšie firmy.

„Ide spravidla o veľké firmy, ktoré zamestnávajú väčšie počty zamestnancov – stovky ľudí. Prípadné problémy na trhu pre tieto podniky znamenajú zhoršenie ekonomickej situácie,“ vysvetlil Potočár.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Energeticky náročné firmy preto potrebujú aspoň čiastočne vykompenzovať vysoké ceny energií za minulý a za tento rok. Inak ich musia zakalkulovať do cien svojich výrobkov. Také drahé, si ich však v Európe, ale ani inde vo svete nik nekúpi. A firmy nezarobia na výplaty pre ľudí.

„Firma, ktorá nie je konkurencieschopná, či už na Slovensku, v Európe alebo v celosvetovom meradle, tak nebude zamestnávať ľudí,“ vysvetlil prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga.

RÚZ čaká pomoc od vlády

Domácnosti síce budú mať zastropované ceny energií, avšak bez príjmu za ňu nebudú mať ako zaplatiť. Zamestnávatelia združení v RÚZ zdôrazňujú, že stále čakajú od vlády pomoc. „Kompenzačná schéma, ktorá síce je pripravená aj notifikovaná, ale zatiaľ nebola uvedená do života. To znamená, výzva sa nevypísala, o tomto s pánom ministrom komunikujeme a verím, že sa k tomuto vyjadrí,“ dodal Kiraľvarga.

„Budem úprimný, neviem vám teraz povedať, že do volieb sa táto schéma spustí. Ja verím, že budeme vedieť odpovedať na otázky v priebehu pár týždňov. Do konca leta, ako sme avizovali,“ piblížil minister hospodárstva Peter Dovhun.

Energeticky náročných firiem, ktoré urgentne potrebujú pomoc štátu, je na Slovensku takmer 130.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika