Na hlavný obsah

Za vysoké ceny energií sa im viac neoplatí vyrábať doma. Oravské ferozliatinárske závody presúvajú časť výroby do Ázie

Závod funguje na Orave viac ako 70 rokov.

Za vysoké ceny energií sa im viac neoplatí vyrábať doma. Oravské ferozliatinárske závody presúvajú časť výroby do Ázie
Závod funguje na Orave viac ako 70 rokov. Foto: RTVS

Oravské ferozliatinárske závody presúvajú časť svojej výroby do Ázie, presnejšie do Uzbekistanu. Za vysoké ceny energií sa im viac neoplatí vyrábať doma. Závod funguje na Orave viac ako 70 rokov.

Po minuloročnom nástupe energetickej krízy firma vypla všetkých sedem pecí a prepustila približne štyristo zamestnancov. Aj keď sa v apríli tohto roku snažili výrobu v závode v Oravskom Podzámku obnoviť, nakoniec ju presúvajú do Uzbekistanu.

„Už sme nemali inú možnosť, len začať si ferozliatiny vyrábať niekde inde. Ak by sme prišli o trh, ktorý dnes máme, tak je zbytočné rozmýšľať o obnovení výroby,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti OFZ Branislav Klocok.

Téme sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Polovicu nákladov na výrobu v oravskom závode tvorí elektrina. Pre jej vysoké ceny závod nie je schopný konkurovať. „Najmä vďaka rôznym vládnym kompenzačným schémam v iných krajinách Európskej únie. Francúzsky výrobca ferozliatín platí nejakých 40 eur za megawatthodinu, nórsky niekde medzi 20 až 35 eur. U nás elektrická energia stojí efektívne nejakých 110 až 120 eur za megawatthodinu,“ vysvetlil Klocok.

„Majú tak nastavené ceny v zahraničí, že sa im to oplatí. U nás je tá pomoc nedostatočná a priamo likviduje ťažkú a energeticky náročnú výrobu na Slovensku,“ uviedol predseda odborového zväzu KOVO Michal Uhorskai.

Závod si ponechá sto zamestnancov

V súčasnosti závod zamestnáva približne sto ľudí. Tých si chcú ponechať, aby naštartovali výrobu v Uzbekistane. Zo závodu do Ázie presťahujú aj elektrickú oblúkovú pec. „Je to nejaká šanca, ako zachovať výrobu pre týchto našich zamestnancov alebo vôbec vyrábať ferozliatiny,“ dodal Uhorskai.

„Štát by nemal podporovať nákladovosť výroby. Skôr má vytvárať podmienky, napríklad umožniť postavenie elektrárne, aby túto energiu mohla dopĺňať v tom podniku, ktorý je energetický náročný,“ vysvetlil ekonomický odborník Pavel Škriniar. Oravskí ferozliatinári chcú spustiť výrobu v Uzbekistane v októbri.

Podľa rezortu hospodárstva je stále možné žiadať o vyplatenie kompenzácie za energetickú krízu. Zároveň dodávajú, že spoločnosť OFZ bola stratová za posledných päť rokov celkovo trikrát, a to už aj pred energetickou krízou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny