Na hlavný obsah

Výstavba ekoduktu sa opäť komplikuje. Hrozí, že Slovensko bude musieť vrátiť milióny z eurofondov

Prechádza rómskou osadou, obyvateľov sa snažia presťahovať už niekoľko rokov.

Výstavba ekoduktu sa opäť komplikuje. Hrozí, že Slovensko bude musieť vrátiť milióny z eurofondov
Výstavba ekoduktu sa opäť komplikuje. Foto: RTVS

Výstavba zeleného mosta vo Svrčinovci sa znova komplikuje a hrozí, že Slovensko bude musieť vrátiť 280 miliónov eur do Bruselu. Rómov, ktorí žijú na mieste stavby žijú sa stále nevysťahovali. Posledný pokus o presťahovanie rómskej osady do Čadce skončil na polícii.

Budúci ekodukt prechádza rómskou osadou. Diaľničiari sa jej obyvateľov snažia presťahovať už niekoľko rokov. Vláda vyčlenila 400-tisíc eur súkromnej firme, ktorá sa má o to postarať. Rómom našli náhradné bývanie v Čadci.

„Dostali sme kľúče a kázali, aby sme sa presťahovali. Developer vybavil dodávku, prišla dodávka mali sme sa vysťahovať, tak sme sa sťahovali,“ uviedol obyvateľ rómskej osady vo Svrčinovci Ján Baláž.

Po tom, čo si všetky veci presťahovali, mestskí policajti im zakázali vstúpiť do nehnuteľnosti. „Prijali sme oznámenie od občanov danej lokality, ako aj od samotného majiteľa danej nehnuteľnosti, že je tam podozrenie na vniknutie neoprávnených osôb do rodinného domu,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície v Čadci František Linet.

Téme sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Vyzvali sme osoby, aby sa preukázali relevantným vzťahom k nehnuteľnosti. Ukázalo sa, že takéto doklady nemajú. Z uvedeného dôvodu, nedošlo k nasťahovaniu,“ uviedol primátor Čadce Matej Šimášek. „Veci sme tam nechali, všetky veci tam máme. Od piatku spíme na zemi aj deti. Všetci sme po zemi, ani prikrytí ani nič. Len tak si ľahneme a spíme,“ priblížil Ján Baláž.

Do domu v Čadci sa má presťahovať približne dvanásť Rómov. Od incidentu ho už štvrtý deň nepretržite stráži mestská polícia.

Problémová firma

Spoločnosť FIMILA, ktorá dostala štátne peniaze na presťahovanie Rómov, mala dom kúpiť. Avšak ešte nie je prepísaný a na katastri figuruje pôvodný majiteľ. Firma a ani pôvodný majiteľ na naše otázky neodpovedali. Magistrát Čadce podal na Rómov trestné oznámenie a problém vidia práve v spoločnosti FIMILA. Tvrdia, že s nimi dlhodobo nekomunikuje.

„Máme zdokladované, že firma sa javí ako schránková, pretože adresát bol nezaznamený, keď si ich pozývali na stretnutie, tak bolo nedoručené, nie že neprevzaté. Nedoručené,“ vysvetli primátor Čadce.

Diaľničiari musia ekodukt postaviť do konca roka. V opačnom prípade musí štát vrátiť 280 miliónov eur za už vybudovanú časť diaľnice D3. „Spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou vynakladáme maximálnu úsilie, aby sa stavba dokončila v tomto roku,“ uviedla Miriama Švikruhová z odboru komunikácie ministerstva dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny