Na hlavný obsah

Združenia volajú po systematickejšom financovaní obnovy hradov. Chcú do nej zapojiť aj nezamestnaných

Organizácie už spustili aj petíciu.

Združenia volajú po systematickejšom financovaní obnovy hradov. Chcú do nej zapojiť aj nezamestnaných
Na ilustračnej snímke obnova hradu. Foto: RTVS

Obnova hradov na Slovensku viazne. Združenia, ktoré sa o nich starajú, prišli o pracovníkov. Žiadajú štát o systematickejšie financovanie. Privítali by, ak by sa do práce mohli zapojiť aj nezamestnaných.

Organizácie, ktoré zachraňujú naše hrady a kláštory v nevyhovujúcom stave si povedalo dosť. K ďalším prácam im chýbajú pracovníci. Od roku 2011 ich získavali vďaka projektu, prostredníctvom ktorého dali prácu nezamestnaným pod záštitou ministerstiev práce a kultúry. Projekt je však dva roky v útlme.

Obnove hradov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

„Niektoré hrady zastavili práce úplne, niekde pokračujú vo výrazne zmenšenej podobe. Hrozí to, že čo boli rozbehnuté konzervačné zásahy, neboli dokončené deštruujú, poškodia sa,“ skonštatoval predseda združenia Zachráňme hrady Ratibor Mazúr.

„Na hrade Beckov je to kritické z hľadiska pomocných pracovných síl – dnes sme na nule,“ podotkol riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.

Nedostatok pracovníkov cítiť aj na hrade Lednica. Práce sa tu výrazne spomalili. „Keby ten projekt fungoval tak ako do roku 2019, tak v súčasnosti by bol hotový stredný hrad,“ povedal prezident Historicko-astronomickej spoločnosti v Lednici Peter Martinisko.

Spustili petíciu

Organizácie, ktoré zastrešujú obnovu hradov, spustili petíciu za obnovenie projektu na ktorom sa podieľali nezamestnaní. Pôvodne dal prácu 600-700 ľuďom.

„Keby to robili profesionálne firmy tak neurobia toľko toho, urobia násobne menej za násobne viac peňazí,“ myslí si Mazúr.

Ministerstvo práce nám na otázku či plánujú projekt obnoviť a ako vnímajú petíciu priamo neodpovedalo. V nasledujúcich rokoch je pre rezort prioritou adaptabilný a prístupný trh práce s udržateľnými miestami. Riešenie vidia aj v sociálnych podnikoch.

„Ich hlavnou činnosťou sú stavebné a rekonštrukčné práce, ktoré by mohli byť využívané aj na obnovu pamiatok,“ píše sa v stanovisku rezortu práce. Ministerstvo kultúry podporuje obnovu pamiatok cez iný projekt s názvom Ľudia a hrady. Nie je však pre všetkých.

„Tento projekt je určený hlavne pre minoritu, rómsku komunitu, kde musí byť 60 percent pracovníkov z rómskeho prostredia čo spĺňa len 25 lokalít. To je jedna tretina hradov a kaštieľov,“ informoval Mazúr.

Petíciu bude možné podpísať do konca augusta, potom ju doručia ministerstvám práce a kultúry, ako aj vláde Slovenskej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko