Na hlavný obsah

Zelenskyj vyzval Bidena, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO. Bolo by to obrovskou motiváciou pre vojakov, tvrdí

Do Aliancie by vstúpila až po skončení vojny s Ruskom.

Zelenskyj vyzval Bidena, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO. Bolo by to obrovskou motiváciou pre vojakov, tvrdí
Na snímke je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svoj americký náprotivok Joea Bidena, aby Ukrajina už teraz dostala pozvánku do Severoatlantickej aliancie (NATO), aj keby do nej nakoniec vstúpila až po skončení vojny s Ruskom. Informuje o tom server spravodajskej televízie CNN.

Zelenskyj v anglicky vedenom rozhovore, ktorý majú odvysielať v stredu (5. 7.), uviedol, že práve Biden rozhoduje o tom, či bude Ukrajina v NATO, alebo nie. „Podporuje našu budúcnosť v NATO,“ vyjadril svoje presvedčenie Zelenskyj. Pozvánka, ktorá by prišla už teraz, by podľa neho bola obrovskou motiváciou pre ukrajinských vojakov.

Zelenskyj tiež poznamenal, že je mu jasné, že sa Ukrajina nikdy nestane členom Aliancie pred skončením vojny s Ruskom. „Rozumieme všetkému,“ povedal. „Ale tento signál je naozaj veľmi dôležitý. A záleží na Bidenovom rozhodnutí,“ myslí si.

Samit NATO sa uskutoční 11. a 12. júla v Litve, podľa šéfa Aliancie Jensa Stoltenberga na ňom však členské štáty o formálnom pozvaní Ukrajiny rokovať nebudú. Ukrajina sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii. O členstvo v Aliancii požiadala na konci septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet