Na hlavný obsah

Anna Netrebko: Je to cenzúra, reaguje ruská operná speváčka na zrušenie jej koncertu v Prahe

Speváčka od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu čelí bojkotu svojich koncertov.

Anna Netrebko: Je to cenzúra, reaguje ruská operná speváčka na zrušenie jej koncertu v Prahe
Anna Netrebko v Prahe nevystúpi. Foto: TASR/AP

Ruská operná speváčka Anna Netrebko v britskej BBC kriticky zareagovala na zrušenie jej pražského koncertu. Obecný dom, kde sa malo vystúpenie pre vyše tisíc návštevníkov uskutočniť, sa rozhodol ustúpiť vedeniu mesta. Radnica dôrazne neodporučila vystúpenie pre jej sympatie k Vladimirovi Putin a k celkovej atmosfére.

„Je to cenzúra, rozhodnutie zrušiť môj koncert je politické, to by sa vo Viedni nestalo,“ posťažovala si ruská operná diva s rakúskym občianstvom Anna Netrebko na ruskej sekcii BBC v reakcii na odvolaný koncert v Prahe. Jej stanovisko tlmočila aj česká agentúra, ktorá koncert organizovala.

„Veľmi ju to mrzí, ale chápe, že tá situácia sa vymkla kontrole a že vznikajú politické tlaky, ktoré by mohli prerásť do nepríjemných demonštrácií,“ vyjadrila sa k situácii Alena Kunertová z českej agentúry Nachtigall Artists.

Netrebko bojkotujú vo viacerých krajinách

Anna Netrebko v Prahe vystupovala päťkrát. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu čelí bojkotu svojich koncertov. Hoci vojnu na Ukrajine s odstupom času odsúdila, od prezidenta Vladimíra Putina sa nikdy nedištancovala. Proti jej vystúpeniu sa postavila ukrajinská ambasáda aj vedenie magistrátu Prahy.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková

„Všetky koaličné strany jednoznačne nesúhlasia s tým, aby v Prahe prebehol tento koncert. V dobe, keď prebieha vojna na Ukrajine a každý deň čítame o obetiach ruských útokov, tak je necitlivé, aby táto interpretka v Prahe vystupovala,“ objasnil Jíří Pospíšil, zástupca pražského primátora.

Obecný dom, kde mala vystúpiť, tri dni zvažoval čo s koncertom, na ktorý sa predalo 1 300 lístkov. Napriek vlastnému nesúhlasu, koncert odvolali. „Ospravedlňujeme sa najmä všetkým majiteľom vstupeniek na vypredaný koncert, bude im postupne v plnej výške vrátené,“ ospravedlnil sa predseda predstavenstva Obecného domu v Prahe Vlastimil Ježek.

Speváčka nebude požadovať za odvolaný koncert kompenzácie, nechystá sa ani Prahu žalovať, ako sa to stalo v prípade Metropolitnej opery v NewYorku, ktorá jej zrušila angažmán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet