Na hlavný obsah

Litva dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom

Dôvodom sú žoldnieri Vagnerovej skupiny na bieloruskom území.

Litva dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom
Ilustračná snímka plotu na hranici Poľska s Bieloruskom. Foto: TASR/AP

Litva dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny na bieloruskom území. V noci na piatok (18. 8.) to uviedla agentúra DPA.

Litovská vláda v stredu (16. 8.) rozhodla, že od piatka dočasne uzatvorí hraničné priechody Šumskas a Tverečius. Podľa litovskej ministerky vnútra Agné Bilotaité na týchto priechodoch inštalujú betónovú stenu a ostnatý drôt. Ostatné priechody medzi Litvou a Bieloruskom zostanú otvorené, čo sa týka aj najväčšieho priechodu Medininkai, kde bude presmerovaná doprava zo Šumskasu a Tverčiusu.

Bilotaité dodala, že toto nariadenie by malo obmedziť aj nezákonnú pašerácku činnosť. Riaditeľ litovskej pohraničnej stráže Rustamas Liubajevas sa však domnieva, že uzatvorenie spomínaných dvoch priechodov, ktoré využívajú prevažne ľudia a ľahšie vozidlá, nebude mať na cezhraničný pohyb tovaru žiaden výraznejší vplyv.

Podobne ako Poľsko a Lotyšsko sa aj Litva obáva činnosti žoldnierskej skupiny vagnerovcov, ktorej členovia sa do Bieloruska presunuli po júnovom neúspešnom pokuse o zosadenie vrchného velenia ruskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet