Na hlavný obsah

Banky pripravujú riešenia týkajúce sa drahých hypoték, predstavia ich budúci týždeň

Viaceré strany prišli s návrhmi na riešenie drahých hypoték.

Banky pripravujú riešenia týkajúce sa drahých hypoték, predstavia ich budúci týždeň
Na ilustračnej snímke budova v rekonštrukcii. Foto: RTVS

Slovenská banková asociácia (SBA) aj jednotlivé banky sa témou rastu úrokových sadzieb hypoték intenzívne zaoberajú a pripravujú riešenia. V aktuálnom stanovisku SBA to uviedla výkonná riaditeľka asociácie Milena Koreňová s tým, že aj v stredu (9. 8.) sa uskutočnilo rokovanie pracovnej skupiny expertov SBA, Národnej banky Slovenska (NBS) a Ministerstva financií (MF) SR.

Zdôraznila, že analýzy za sektor pripravujú vždy na základe aktuálnych spoľahlivých dát NBS. Údaje za prvý polrok tohto roka pritom zverejnili 31. júla. „Výsledky analýz a tiež návrhy riešení a odporúčaní pre ľudí predstavíme 16. augusta 2023 na spoločných pracovných raňajkách zástupcov NBS, MF SR a SBA. Po tomto termíne sme otvorení odbornej diskusii aj na pôde Národnej rady SR,“ dodala Koreňová.

O príprave riešení týkajúcich sa hypoték hovoril v stredu po rokovaní vlády aj dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor. Pripomenul, že o téme už dlhšie rokuje pracovná skupina, ktorá by mala pripraviť adresné riešenia pre tých, ktorí skutočne potrebujú pomoc.

Reagoval tak aj na vyjadrenia viacerých strán a politikov, ktorí prišli v poslednom čase s rôznymi návrhmi na riešenie podľa nich drahých hypoték na Slovensku. Svoje výzvy pritom adresovali vláde aj bankám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika