Na hlavný obsah

Bistro, v ktorom sa nemusí platiť. V ilavskom podniku zaviedli systém na obdarovanie ľudí v núdzi

Podobné zariadenie chce otvoriť v Trenčíne.

Bistro, v ktorom sa nemusí platiť. V ilavskom podniku zaviedli systém na obdarovanie ľudí v núdzi
Bistro dáva jedlo ľuďom v núdzi. Foto: RTVS

V Ilave sa nachádza bistro, kde za pokrmy nemusia zákazníci zaplatiť. Teda ak im to aktuálna situácia nedovoľuje. Majiteľ sociálneho podniku zaviedol systém na obdarovanie ľudí v núdzi. Dôležitým predpokladom sú dobroprajní ľudia.

Šišky, teplá polievka či zemiakové placky. V bistre v Ilave môžu ľudia nielen v núdzi získať takéto jedlá zadarmo. Podnik navštevuje aj Ladislav, najmä pre nízky dôchodok. „Tristo eur, čo to je, to je na týždeň. Každý to využije, keď nemá, čo má iné robiť. Ja tiež nemám a som tu,“ povedal návštevník bistra.

Klasické bistro je súčasťou sociálneho podniku. Prácu tu našli ľudia, ktorí sa potrebujú opäť začleniť do spoločnosti. Zákazníci majú možnosť pomôcť ostatným. Kúpia jedlo, ktoré následne darujú.

„Keď ľudia prídu, povedia, chcel by som kúpiť dve polievky, idú k okienku, zaplatia polievky. Každá má lístok, napíše sa dar, dá sa pečiatka, zavesí sa na nástenku,“ vysvetlil majiteľ bistra Tibor Meliš.

Bistru v Ilave sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Tí, ktorí to potrebujú, si pokrm vyberú a lístok odovzdajú pri okienku. „Dnes išli pizze, šišky, teraz máme štyri polievky,“ priblížil Meliš. „V tomto podniku nám výborne chutí, dobre tu varia, krása, aj to správanie ľudí. Hlavne ten prístup,“ povedal návštevník bistra Anton.

Myšlienka zaujala aj náhodných návštevníkov bistra či ľudí na sociálnych sieťach. Projekt už využili aj mamičky s deťmi, keď nemali pri sebe hotovosť, či žiaci.

Súčasťou bistra je aj komunitná záhrada. Záujemcovia môžu ochutnať vypestovanú zeleninu. K dispozícii je aj sociálny eko-šatník. Majiteľ sociálneho podniku z Ilavy plánuje podobné bistro otvoriť s možnosťou výdaja jedál zadarmo aj v septembri v Trenčíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny