Na hlavný obsah

Seniori pod hranicou chudoby musia po zaplatení bežných výdavkov vyžiť s 50 centami na deň

Za posledný rok sa v takejto situácii ocitol každý piaty dôchodca.

Seniori pod hranicou chudoby musia po zaplatení bežných výdavkov vyžiť s 50 centami na deň
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Miloš Ruml

Takmer pol milióna seniorov žije pod hranicou chudoby. Ide o tých, ktorí majú dôchodok nižší ako 423 eur, upozornila na to Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS). Po zaplatení liekov a bežných účtov im na deň zostáva 50 centov.

Za posledný rok sa do takejto situácie dostal každý piaty senior. U ľudí s invalidným dôchodkom je situácia ešte horšia. Z nich sa v tejto situácii ocitá až osem z desiatich. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Simona Beňová.

Situácia sa podľa JDS zlepšuje len pomaly. Napriek tomu, že náklady seniorov rástli v minulom roku o 17 %, dôchodky sa valorizovali iba o 12 percent.

„K tomu sa nám vlastne vôbec nerozmrazili minimálne dôchodky. To, čo nám spôsobilo toto zvýšenie 11,8 %, bolo znovu len roztvorenie nožníc medzi chudobnými a chudobnejšími,“ vysvetlil Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík.

Systémové riešenie, nie jednorazová dávka

Predseda JDS Michal Kotian hovorí, že jednorazová dávka ich problémy nevyrieši. „Keď vidia, že je takáto obrovská inflácia, aby nám dali systémové riešenie. Buď tak, že nám dajú pevnou čiastkou všetkým dajme tomu 45 eur, alebo percentuálne zhruba osem percent,“ vysvetlil.

Argumentuje tým, že až dve tretiny výdavkov seniorov tvoria bývanie a potraviny. Pomôcť by mohli aj energošeky, povedal Ľuboš Pavelka z Ekonomickej univerzity v Bratislave v relácii Z prvej ruky.

„Vôbec sme na Slovensku nezaviedli to, čo vo vyspelých sociálno-trhových ekonomikách v susedných krajinách, teda energetické šeky. Respektíve vouchre, ktoré by boli účelovo viazané len pre seniorov a len na platenie energií,“ vysvetlil Pavelka.

Ďalšie zmeny žiadala JDS od parlamentu už v septembri v petícii, ktorú podpísalo viac ako 180 000 ľudí. Viaceré z nich schválil tento mesiac parlament. Situáciu chudobných seniorov má podľa ministerstva práce riešiť rozmrazenie minimálnych dôchodkov, ktoré od leta porastú a tiež vyplácanie rodičovského dôchodku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika