Na hlavný obsah

Bratislavčan zaplatil za parkovacie miesto na tri hodiny, ale vrátil sa skôr. Tým sa začali jeho problémy

Ak si niekto predplatí dlhší čas, ale nevyužije ho, peniaze späť nedostane.

Bratislavčan zaplatil za parkovacie miesto na tri hodiny, ale vrátil sa skôr. Tým sa začali jeho problémy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

S pribúdajúcimi zónami regulovaného parkovania v Bratislave sa objavili ďalšie podnety. Niektoré aplikácie ponúkajú možnosť predlžovania parkovacej lehoty na rôzny čas aj o 5 či 15 minút.

Ak si však niekto predplatí dlhší čas, ale nevyužije ho, peniaze späť nedostane. V zahraničí je to pritom už bežná prax.

Bratislavčan Vlado pred týždňom parkoval v Starom Meste. Keďže vopred nevedel, koľko sa tam zdrží, zvolil si parkovanie na tri hodiny. Chcel ale odísť skôr. V aplikácii sa mu však zastaviť čas parkovania nepodarilo. Predtým táto možnosť v parkovacej aplikácii bola.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Nemožnosť zastaviť parkovanie, to už je na úrovni nejakého vydierania. Keď si nadstavím tri hodiny a sa vrátim k autu po 40 minútach, tak musím zaplatiť plné tri hodiny. Myslím si, že je nespravodlivé,“ hovorí Bratislavčan Vlado.

„Ak to tá aplikácia prestala robiť, tak treba kontaktovať správcu aplikácie,“ uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský. „Reklamoval som nefunkčnosť toho zastavenia. Odpísali mi, že aplikácia plne funguje, a to zastavenie zrušili rozhodnutím magistrátu,“ dodáva Vlado.

Magistrát tvrdí, že túto možnosť zatiaľ nespustili

Magistrát tvrdí, že možnosť predčasného ukončovania parkovania v Bratislave zatiaľ nespustili.

„Tu nejde totiž len o možnosti aplikácie ukončiť parkovanie, čo v tomto prípade daná aplikácia umožňuje, ale ide o IT systémy a platobné brány na pozadí, ktoré musia byť upravené na predčasné ukončenie parkovania, teda vracanie predrezervovanej sumy parkovania,“ vysvetľuje hovorca hlavného mesta SR Bratislava Peter Bubla.

Dopravný analytik okrem problémov s aplikáciami, kritizuje aj rozdiely v parkovacej politike jednotlivých mestských častí.

„Napríklad obyvatelia starého mesta majú voľné parkovanie v iných mestských častiach dve hodiny každý deň, ale obyvatelia iných mestských častí nemôžu v Starom Meste využiť tento systém a zaparkovať napríklad na päť minút, keď vezú deti do školy,“priblížil Drahovský.

Magistrát tvrdí, že možnosť predčasne pozastaviť parkovanie v aplikácii pripravuje tak, aby sa dala využiť od budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny