Na hlavný obsah

Parkovací chaos v Bratislave. Mobilných aplikácií je veľa a sú neprehľadné, motoristi sa boja pokút

Ľudia sa nevedia orientovať v nových zónach.

Parkovací chaos v Bratislave. Mobilných aplikácií je veľa a sú neprehľadné, motoristi sa boja pokút
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zaplatiť za parkovanie v hlavnom meste nie je pre domácich ani návštevníkov jednoduché. Bratislavský parkovací systém PASS, ktorý zaviedli ešte v minulom roku, neprináša očakávané výsledky. Ľudia sa nevedia orientovať v nových zónach, ktoré stále pribúdajú.

Približne pred dvoma týždňami zaviedli nové parkovanie v Starom Meste. Aj tu sa ľudia sťažujú na nejasné značenie.

„Bratislavský parkovací systém, tak to je čistá tragédia. Človeku, ktorý ani len netuší v akej zóne sa nachádza sa môže veľmi ľahko stať, že si zaplatí parkovanie ale aj tak si tam nájde papuču,“ hovorí jeden z Bratislavčanov.

Parkovacej politike v bratislavskom Starom Meste sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Podľa motoristického novinára je aplikácií na parkovanie zbytočne veľa a sú neprehľadné.

„V tomto sa ľudia aj trošku ťažšie orientujú. Nevedia úplne presne, dokonca ani s aplikáciou, že v ktorej časti mesta alebo ulice majú zaparkované. Mám pocit, že ten systém nie je taký užívateľský a že sa v ňom stále zložitejšie orientuje. Neviete zaparkovať inak, ako povedzme cez aplikáciu alebo parkovací automat, ktorý ale nemusí byť úplne po ruke. Zdá sa mi to príliš zložité,“ hovorí motoristický novinár Alexander Štefuca.

Aplikáciu upravujú

Magistrát argumentuje, že si ľudia dostatočne nevšímajú a neprečítajú informačné tabule ani pokyny v aplikácii.

„Ak platíte aplikáciou a máte zapnuté lokalizačné služby čo väčšina ľudí má, tak vás automaticky hodí na to miesto kde parkujete a automaticky vám predvolí tú zónu v ktorej ste, keď idete platiť. V zásade vtedy nemusíte robiť nič. To isté sa týka parkomatu, sú všade tam, kde aj boli ľudia naučení,“ tvrdí splnomocnenec magistrátu pre parkovaciu politiku Peter Herceg.

Motoristi vidia problém v tom, že môžu dostať pokutu vtedy, ak chcú parkovať na hranici dvoch zón a aplikácia im presne neukáže, v ktorej z nich sa nachádzajú.

„Tie aplikácie sú presné. Každopádne keď je na hranici dvoch zón, tak vždy je tam pár metrov v tej križovatke rozdiel, kde sa hneď neparkuje, čiže mali by to trafiť,“ skonštatoval Herceg.

Magistrát teraz aplikáciu upravuje, aby v týchto prípadoch kontrolór nevyhodnotil situáciu ako porušenie pravidiel a motorista nedostal zbytočnú pokutu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny