Na hlavný obsah

Ceny ropy rastú najdlhšie za posledného 1,5 roka, surovina tiež zaznamenala rekordný dopyt

Rástli sedem týždňov po sebe.

Ceny ropy rastú najdlhšie za posledného 1,5 roka, surovina tiež zaznamenala rekordný dopyt
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny ropy v závere tohto týždňa vzrástli po tom, ako Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) poukázala na rekordný dopyt po rope v poslednom období a možnosť nového rekordu v tomto mesiaci.

Zvýšenie cien ropy v závere týždňa prispelo k rastu aj za celý týždeň. To znamená siedmy rastový týždeň po sebe a najdlhšie obdobie súvislého rastu cien komodity za 1,5 roka. Informovala o tom v správe agentúra Reuters a agentúra Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri vzrástla v závere piatkového (11. 8.) obchodovania o 41 centov (0,47 percenta) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 86,81 USD (78,89 eura) za barel (159 litrov).

Cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom vzrástla ku koncu obchodovania o 37 centov (0,45 percenta) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 83,19 USD (75,60 eura) za barel.

Za celý týždeň zaznamenali ceny ropy v obidvoch prípadoch rast približne o 0,5 percenta. To je najdlhšie obdobie súvislého týždenného rastu zhruba za 1,5 roka, pričom cena Brentu rástla naposledy sedem týždňov po sebe na rozhraní januára a februára 2022, krátko pred útokom Ruska na Ukrajinu.

IEA koncom týždňa zverejnila predbežné údaje o vývoji globálneho dopytu po rope za mesiac jún. V rámci nich uviedla, že v júni dosiahol svetový dopyt rekordných 103 barelov denne. Navyše predpokladá, že ďalší rekord by mohol zaznamenať mesiac august.

Okrem toho, produkčné škrty zo strany Saudskej Arábie a Ruska signalizujú výrazný pokles zásob ropy vo zvyšnom období tohto roka. To by podľa IEA mohlo viesť k ďalšiemu zvýšeniu cien komodity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika