Na hlavný obsah

Na čerpacích staniciach si priplácame, zdražel benzín aj nafta. Ekonóm pokles cien neočakáva

Cena ropy je na štvormesačných maximách.

Na čerpacích staniciach si priplácame, zdražel benzín aj nafta. Ekonóm pokles cien neočakáva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na čerpacích staniciach platíme viac. Vzrástli ceny benzínu aj nafty. Natural 95 tankujeme o približne šesť centov drahšie ako pred týždňom. Pri nafte sú to tri centy na liter. Na svetových trhoch totiž rastú ceny ropy. V týchto dňoch ich ovplyvnili najmä informácie zo Saudskej Arábie a Ruska, ktoré chcú obmedziť produkciu a vývoz čierneho zlata.

O aktuálnych cenách na slovenských čerpacích staniciach pre RTVS hovoril ekonóm Stanislav Pánis z J&T banky.

Informoval, že podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorý zverejňuje ceny s týždenným oneskorením, benzín aktuálne stojí 1,65 eura a cena 1,50 eura na liter nafty. Dodal, že benzín je štatisticky najdrahší od novembra minulého roku a nafta od Veľkej noci. Jej reálne ceny sú už vyššie. Predpokladá, že ŠÚ v nasledujúcich týždňoch zachytí pokračujúce zdražovanie.

Ceny benzínu by sa mali pohybovať nad úrovňou 1,70 eura za liter. Podľa Pánisa sa na niektorých čerpacích staniciach už na týchto úrovniach pohybujú. Predpokladá, že cena nafty stúpne na 1,60 eura za liter.

„V podstate cena ropy rastie od polovice júna už šesť týždňov po sebe a posunula sa na štvormesačné maximá, najvyššej úrovne od apríla. Cena Brentu, čo je dôležitá referenčná zmes pre naše čerpacie stanice, sa pohybuje už okolo 85 dolárov za barel,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika