Na hlavný obsah

Afganistan je najrepresívnejšiou krajinou sveta pre ženy a dievčatá, povedala koordinátorka Slovenskej humanitárnej rady

Pred dvoma rokmi sa Taliban ujal moci v Afganistane.

Afganistan je najrepresívnejšiou krajinou sveta pre ženy a dievčatá, povedala koordinátorka Slovenskej humanitárnej rady
Vľavo koordinátorka Slovenskej humanitárnej rady Dominika Nagyová. Foto: koláž RTVS

Presne pred dvoma rokmi sa v Afganistane opäť ujalo moci radikálne islamské hnutie Taliban. Vedenie hnutia využilo skutočnosť, že štáty Severoatlantickej aliancie na čele so Spojenými štátmi sa z krajiny stiahli.

Taliban na začiatku sľuboval, že nebude vládnuť tvrdou rukou, ako počas prvej vlády na konci 90. rokov. Medzinárodné spoločenstvo spolu s aktivistami však dlhodobo upozorňujú, že Taliban porušuje ľudské práva. Najviac to pociťujú afganské ženy.

Ženy a dievčatá nesmú študovať na univerzitách, pracovať v štátnej správe, ale ani chodiť inak ako zahalené a v sprievode mužov. Práve povolenie vzdelávania žien a dievčat sľuboval Taliban, keď sa dostal k moci.

„Tie sľuby sa vôbec nenaplnili, no to sa dalo očakávať. Afganistan je najrepresívnejšou krajinou sveta pre ženy a dievčatá,“ povedala koordinátorka Slovenskej humanitárnej rady Dominika Nagyová, ktorá pred dvoma rokmi pomáhala s evakuáciou ľudí v Afganistane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet