Na hlavný obsah

Irán predstavil nové plavidlá s raketami, ktoré zasiahnu ciele stovky kilometrov ďaleko. Napätie s USA rastie

Oznámili to počas vojenských cvičení.

Irán predstavil nové plavidlá s raketami, ktoré zasiahnu ciele stovky kilometrov ďaleko. Napätie s USA rastie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iránske revolučné gardy predstavili nové plavidlá vybavené raketami s doletom 600 kilometrov, informovala o tom polooficiálna tlačová agentúra Tasním. Agentúra Reuters poznamenala, že tento krok prichádza v čase rastúceho napätia medzi Iránom a USA v oblasti Perzského zálivu.

Oznámenie o nových lodiach sa objavilo počas vojenských cvičení pri pobreží ostrova Abú Músa ležiacom pri Hormuzskom prielive. Ide o jeden z troch ostrovov v oblasti, ktoré kontroluje Irán, čo spochybňujú Spojené arabské emiráty.

Irán chce brániť Perzský záliv

Agentúra Tasním ďalšie podrobnosti o raketách nezverejnila. Citovala jedného z veliteľov, ktorý hovoril o nutnosti ostrovy chrániť.

„Ostrovy v Perzskom zálive sú súčasťou iránskej cti a my ich budeme brániť,“ povedal veliteľ námorníctva Revolučných gárd Alírezá Tangsírí. „Perzský záliv patrí všetkým krajinám v regióne. Tieto štáty musia byť veľmi obozretné a zabrániť tomu, aby sa dostali do sprisahania a rozkladných plánov krajín, ktoré do regiónu nepatria,“ dodal.

Minulý mesiac Spojené štáty vyslali na Blízky východ ďalšie stíhacie lietadlá F-35 a F-16 spolu s vojnovou loďou v snahe monitorovať a chrániť vodné cesty. Urobili tak v reakcii dva neúspešné a jeden úspešný pokus Iránu zabaviť v Perzskom zálive nákladné plavidlá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet