Na hlavný obsah

Rusko pripravuje nové formácie, tvrdí britské ministerstvo obrany. Bez ďalšej mobilizácie to zrejme nepôjde

Nové ruské útvary budú záložnou silou.

Rusko pripravuje nové formácie, tvrdí britské ministerstvo obrany. Bez ďalšej mobilizácie to zrejme nepôjde
Na videosnímke ruský prezident Vladimir Putin vystupuje z vrtuľníka. Foto: TASR/AP

Rusko prvýkrát vo veľkom meradle buduje nové bojové formácie pre vojnu proti Ukrajine. V posledných dvoch mesiacoch bolo pravdepodobne vytvorených niekoľko útvarov. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie tajných služieb.

Od začiatku svojej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Rusko predovšetkým dopĺňalo existujúce jednotky mobilizovanými záložníkmi a nevytváralo úplne nové jednotky. „Jednou z výnimiek bol 3. armádny zbor vytvorený v lete 2022, ktorý si všeobecne viedol zle,“ uviedol Londýn.

Dodatočná mobilizácia

„Rusko pravdepodobne nasadí nové útvary na Ukrajine ako záložnú silu,“ myslí si britské ministerstvo s tým, že v dlhodobom horizonte Rusko usiluje o posilnenie svojich síl voči NATO.

Londýn usudzuje, že pre Rusko bude bez dodatočnej mobilizácie ťažké vytvoriť hoci jedinú vševojskovú armádu, ktorá by ako útvar mohla fungovať samostatne.

Od začiatku ruskej invázie britské ministerstvo obrany denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb. Britská vláda sa tak snaží čeliť ruskej propagande. Moskva obviňuje Londýn z cielenej dezinformačnej kampane, pripomína agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet