Na hlavný obsah

Islamský štát potvrdil smrť svojho vodcu. Verzia radikálov sa líši od tej, ktorú predostrel turecký prezident

Odnože IS pôsobia doteraz vo viacerých štátoch.

Islamský štát potvrdil smrť svojho vodcu. Verzia radikálov sa líši od tej, ktorú predostrel turecký prezident
Ozbrojení muži z militantnej organizácie Islamský štát. Foto: SITA/AP

Teroristická organizácia Islamský štát potvrdila, že jej doterajší vodca abú Husajn Husajn Husajní Kuraší je mŕtvy. O jeho smrti informoval už na jar turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podľa ktorého bol Kuraší zabitý pri operácii tureckých tajných služieb na severe Sýrie.

Hovorca Islamského štátu smrť abú Husajna Husajního Kurašího potvrdil na nedatovanej audionahrávke, ktorú organizácia podľa agentúry Reuters zverejnila na sociálnej sieti Telegram. Jeho nástupcom bol menovaný abú Hafs Hášimí Kuraší, oznámil IS.

Podľa agentúry AFP sa verzia Islamského štátu o úmrtí abú Husajna Husajního Kurašího od tvrdenia tureckého prezidenta líši. IS uviedol, že jeho vodca zahynul na severozápade Sýrie počas stretov s džihádistickou skupinou Haját Tahrír aš-Šám (HTS), ktorá bývala odnožou sýrskej Al-Káidy. Bol zabitý… v jednej z lokalít provincie Idlib v priamej konfrontácii s HTS, ktorá sa ho pokúšala zajať, „zaznelo na nahrávke.

Radikáli z Islamského štátu začali zaberať rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii v roku 2014 a na dobytých územiach násilím presadzovali svoj prísny výklad islamského práva šaría. V istej dobe ovládali skoro polovicu Sýrie a asi tretinu Iraku. K ich rozmachu prispela občianska vojna v Sýrii.

V Iraku bol IS územne porazený v roku 2017, v Sýrii v marci 2019. V oboch krajinách však stále má menšie bunky, ktoré naďalej podnikajú útoky. Odnože IS pôsobia aj v ďalších štátoch, atentáty vykonávajú napríklad v Afganistane či v niektorých afrických krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet