Na hlavný obsah

Šéf tureckej diplomacie vyzval Švédsko, aby podniklo kroky proti páleniu Koránu

S rovnakou výzvou sa obrátil aj na Dánsko.

Šéf tureckej diplomacie vyzval Švédsko, aby podniklo kroky proti páleniu Koránu
Ilustračná snímka - Korán. Foto: TASR/AP

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan v nedeľu (30. 7.) vyzval Švédsko, aby podniklo konkrétne kroky a zabránilo ďalším prípadom pálenia Koránu.

S odvolaním sa na nemenovaný zdroj na tureckom ministerstve zahraničných vecí o tom informuje agentúra Reuters. S rovnakou výzvou sa v sobotu (29. 7.) obrátil aj na Dánsko.

Fidan počas telefonátu so svojím švédskym kolegom Tobiasom Billströmom povedal, že pokračovanie takýchto „odporných akcií“ pod zásterkou slobody prejavu je neprijateľné.

Tento rok na viacerých demonštráciách vo Švédsku a Dánsku spálili výtlačky Koránu. To vyvolalo pobúrenie v moslimskom svete, vrátane Turecka.

Šéf švédskej diplomacie Billström tento týždeň povedal, že švédsky štát pálenie moslimskej posvätnej knihy neschvaľuje, ale povoľujú ho zákony o slobode prejavu. Poznamenal, že za demonštratívnym pálením Koránu stoja jednotlivci.

Reuters píše, že Fidan s Billströmom hovorili tiež o snahách Švédska vstúpiť do NATO. Turecko a Maďarsko sú posledné dve krajiny Aliancie, ktoré ešte neratifikovali prijatie tejto škandinávskej krajiny.

Fidan v piatok (28. 7.)po stretnutí so svojím maďarským náprotivkom Petrom Szijjártom povedal, že turecký parlament švédsku žiadosť o vstup do NATO prerokuje v októbri. A to na svojej prvej riadnej schôdzi po letnej pauze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet