Na hlavný obsah

Juh Slovenska nezvláda nápor nelegálnych migrantov. V Nových Zámkoch hovoria o kritickej situácii

Mesto žiada štát o pomoc.

Juh Slovenska nezvláda nápor nelegálnych migrantov. V Nových Zámkoch hovoria o kritickej situácii
Migranti v uliciach Nových Zámkov. Foto: RTVS

V Nových Zámkoch začína byť kritická situácia – počet nelegálnych migrantov tam narastá. Iba za posledný týždeň ich na cudzineckú políciu priviezli vyše 800. Mesto žiada štát o pomoc – sami si poradiť nevedia, lebo nemajú žiadne kompetencie.

Cudzinecká polícia v Nových Zámkoch je jedna z dvoch v celom Nitrianskom kraji – sídli v centre mesta na sídlisku. Odchytených migrantov z celého regiónu privážajú práve sem. Keď ich policajti vo vnútri vybavia a dajú im potrebné papiere, nezostáva im nič iné, ako ich pustiť do ulíc.

Neúnosnej situácii s nelegálnymi migrantmi sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Kým jedni odídu, pod okná paneláku sa nasťahujú ďalší. Nervozita obyvateľov narastá a sťažnosti sa kopia. Migranti za sebou nechávajú takéto haldy odpadu – jedlo, oblečenie aj kartóny, ktoré majú namiesto postelí. Na toaletu vraj chodia, kde sa im zachce.

Pribudli prenosné toalety, každé ráno chodí špeciálna upratovacia čata a za políciou vzniklo niečo ako klietka, v ktorej môžu migranti prečkať. Susedí s mestskou škôlkou.

Mesto si nevie rady

Primátor mesta Otokar Klien hovorí, že samospráva problém vyriešiť nevie, keďže to nie je v jej kompetencii. „Je najvyšší čas, aby sa štát spamätal. Sťažností máme neúrekom a myslím si, že sú opodstatnené,“ uviedol.

Situáciu označila za neúnosnú aj Únia miest Slovenska (ÚMS). Listom žiada ministerstvo vnútra aby náklady na upratovanie po migrantoch preplatili. Rovnaká situácia je aj pri druhej cudzineckej polícii v Nitre.

„Zároveň žiadame, aby štát situáciu riešil do budúcnosti systémovo a presunul vybavovanie cudzincov mimo miest. Napríklad do priestorov zriadených priamo na hraničných priechodoch,“ dodala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

K presunu cudzineckých polícií mimo mesta sa nám rezort nevyjadril. Polícia prišla s riešením, že už nelegálnych migrantov nebudú vybavovať iba na oddeleniach cudzineckej polície, teda v Nových Zámkoch a v Nitre, ale na ktoromkoľvek obvodnom oddelení v kraji. V stredu (30. 8.) by mal v pohraničí zasadať krízový štáb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko