Na hlavný obsah

Keď zaplnia svoje parkoviská, autá odstavujú na Slovensku. Poliaci využívajú nečinnosť našich úradov

Na Lysej Poľane rozbehli biznis s parkovaním.

Keď zaplnia svoje parkoviská, autá odstavujú na Slovensku. Poliaci využívajú nečinnosť našich úradov
Ilustračná snímka z Lysej Poľany. Foto: RTVS

Poliaci, ktorí na hraniciach zaplnia svoje parkoviská, odstavujú autá na Slovensku. Využívajú nečinnosť našich úradov. Dopravný chaos na hraničnom prechode Lysá Poľana využili podnikavci.

Lukasz odkúpil chátrajúcu budovu s priľahlým pozemkom v Lysej Poľane, kde otvoril reštauráciu. Tvrdí, že prevádzkovanie parkoviska je jeho najväčší biznis. Využil nápor turistov na hranici. „Slováci s tým nič nerobia. Poliaci nemajú žiadne oprávnenie, aby zasahovali na tomto území. Nerobia sa dopravné zápchy, ale je tu veľký chaos a zmätok,“ povedal podnikateľ Lukasz Zadylak.

Turisti, ktorí smerujú na Morské oko nerešpektujú zákazy. Autá nechávajú za hranicou, čo zneužívajú podnikavci.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

„Tieto pozemky boli využívané nelegálne tými, čo v tejto chvíli prevádzkujú okolité parkoviská. tatranský národný park (TANAP) musel prijať technické opatrenia, aby sme zamedzili ďalšiemu nelegálnemu užívaniu majetku štátu,“ vysvetlil právnik Správy TANAP-u Peter Dzurilla.

„Problém v tomto roku je taký, že TANAP časť pozemku, ktorú sme užívali v minulom roku, ohradil tým pádom ubudlo 120 parkovacích miest na Lysej Poľane,“ dodal poľský podnikateľ.

„Toto nie je riešenie problému, že my by sme tam teraz vytvorili nejaké parkoviská. V budúcnosti sa, samozrejme, môžeme na to dívať. Aktuálne prebiehajú rokovania aj o osadení nového dopravného značenia. Aby sa neparkovalo popri ceste, aby tam nedochádzalo k tomuto negatívnemu javu,“ uviedol právnik Peter Dzurilla.

Keď je pekné počasie, autá stoja na tráve a popri ceste až do Javoriny. Nikto ich neodtiahne tak ako na poľskej strane. Na Slovensku dostanú nanajvýš pokutu. Správa TANAP-u podnety smerovala aj na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. A uvažuje aj o zmene v stupni ochrany. V súčasnosti je zaradený do piateho stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny