Na hlavný obsah

Poliaci si spravili v Tatrách parkovací biznis. Od turistov vyberajú nelegálne poplatky

Zaparkujú na Slovensku, no potom sa vracajú peši naspäť.

Poliaci si spravili v Tatrách parkovací biznis. Od turistov vyberajú nelegálne poplatky
Parkovanie v Lysej Poľane. Foto: RTVS

Dopravný kolaps na slovensko-poľskej hranici v Lysej Poľane je na dennom poriadku. Na slovenskú stranu hranice smerujú autá z Poľska – aby u nás zaparkovali a potom ľudia smerujú na turistiku v Poľsku. Stoja väčšinou tam, kde to povolené nie je. Navyše, prekvitá tu nelegálny biznis s vyberaním parkovného.

Lysá Poľana je slovenský hraničný priechod, ktorý patrí k neďalekej obci Tatranská Javorina. Starosta sa len bezmocne prizerá na chaos, ktorý tu denne vidí. Autá sú odstavené v rigoloch popri ceste alebo priamo na nej v zákazoch zastavenia, či na tráve pri rieke.

„Sú to stovky až tisíce áut. Keď sa naplnia niekoľkotisícové poľské parkoviská, tak zvyšok prechádza k nám. Tvoria sa okolo cesty aj v zákrutách 15-kilometrové kolóny zaparkovaných áut,“ priblížil situáciu starosta Tatranskej Javoriny Miroslav Michaľák.

Nelegálnemu parkovaniu v Tatrách sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

„Naši kolegovia tam pravidelne veci riešia, dávajú aj pokuty, ale to je ako boj s veternými mlynmi. Nie je tam doriešené parkovanie,“ doplnil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Na slovenskej strane hranice parkujú autá turistov, ktorí prichádzajú z poľskej strany. Podnikatelia ich po odstavení auta minibusmi odvážajú späť do Poľska, ich cieľom je totiž jazero Morské oko. Nie sú to teda naši hostia, pritom u nás komplikujú dopravu .

„Blokujú nám vjazdy a prístupové cesty a v prípade, že sa niečo mimoriadne stane, tak aj záchranné zložky majú zablokovaný vjazd,“ uviedol lesník Ján Slivinský zo Správy TANAP-u.

„Polícia sa uvedenej situácii venuje. Snažíme sa pôsobiť najmä preventívne, ale aj napriek tomu bolo v mesiaci júl riešených 30 priestupkov pre porušenie zákazu státia,“ ozrejmil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Zvolanie okrúhleho stola

Autá pritom navigujú za slovenskú hranicu muži v reflexných vestách na poľskej strane . Keď zazreli našu kameru, okamžite zabalili biznis a spred hranice sa vytratili. Na slovenskej strane hranice často nielen kolabuje doprava, ale hádky a slovné potýčky sú tu tiež na dennom poriadku.

Spory sa týkajú výberu poplatkov za parkovanie. „Poliaci prejdú na slovenskú stranu, vyberú od ľudí parkovné a kyvadlovou dopravou ich prevezú späť do Poľska. Takto sa nelegálne obohacujú na majetku štátu,“ opísal Michaľák.

Starosta vidí riešenie vo vybudovaní parkovacích kapacít a v nastolení pevných pravidiel, na ktoré by dohliadala polícia. Ak to dokážu Poliaci na svojej strane, nevidí dôvod, prečo by to nemalo fungovať aj u nás.

„Neviem si predstaviť, že by sa tam malo v blízkej budúcnosti budovať nejaké parkovisko. Ak sú to poľskí návštevníci, idú do poľských Tatier, tak by mali parkovať v Poľsku,“ dodal Majko.

Starosta chce neúnosnú situáciu riešiť zvolaním okrúhleho stola. Za účasti polície, vyššieho územného celku, cestárov a podnikateľov aj ochranárov, keďže ide o územie TANAP-u.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny