Na hlavný obsah

Materskú školu má nahradiť bytový dom, obyvatelia sú zhrození. Developer chce postaviť aj parkovisko na úkor zelene

Stavebný úrad výstavbu asi dvadsiatich bytov zatiaľ nepovolil.

Materskú školu má nahradiť bytový dom, obyvatelia sú zhrození. Developer chce postaviť aj parkovisko na úkor zelene
Ide o objekt niekdajšej škôlky. Foto: RTVS

Obyvateľom mestskej časti Kňažia v Dolnom Kubíne sa nepáči zámer developera postaviť bytový dom. Spísali petíciu. Staviteľ tvrdí, že postupuje podľa zákona. Stavebný úrad mu výstavbu približne dvadsiatich bytov zatiaľ nepovolil.

Objekt niekdajšej materskej školy odkúpila spoločnosť Hastia DK. Budovu chce navýšiť o dve poschodia a prerobiť na byty. To sa však nepáči miestnym. „Vyrastie nám tu taká opacha, zruší nám tu intimitu, súkromie. Celá zeleň, ktorá tam momentálne je, padne na úkor parkovacích miest. Tým pádom sa tu všetko zabetónuje,“ povedal zástupca občanov Ján Dulovec.

Občania sa preto rozhodli spísať petíciu. Doposiaľ zozbierali desiatky podpisov a v najbližších dňoch ju chcú odovzdať na mestský úrad.

Téme sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Developer predstavil úplne iný projekt

Platné stavebné povolenie z roku 2004 ráta s prestavbou objektu na rodinný dom s dvoma bytmi. Developer však samospráve predstavil celkom iný projekt. „Jedná sa o výstavbu nových viac ako 20 bytov. To však nie je v súlade ani s pôvodným stavebným povolením, ale ani so súčasným územným plánom mesta,“ vysvetlil primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok.

Štátny stavebný dohľad preto práce na stavbe zastavil. Developer s nimi prestal, no tvrdí, že jeho podnikateľský zámer je legálny.

„Sme otvorení komunikácii s občanmi, či sú účastníkmi konania alebo im len záleží na tom, ako bude táto štvrť vyzerať. Odmietame však zneužívanie tém verejného záujmu na konkurenčný boj, nerešpektovanie nášho vlastníckeho práva a zákonov najmä v podobe výrazne rozdielnych prístupov v rovnakých veciach zo strany kompetentných,“ uviedol konateľ spoločnosti Hastia DK Milan Hubík v stanovisku.

„Je podľa nás v tejto chvíli nevyhnutné, aby požiadal o zmenu územného plánu. Tým sa budú zaoberať poslanci a pokiaľ to odsúhlasia, tak áno. Môžu tam postaviť takú stavbu, ale v tejto chvíli je to proste absolútne neprístupné,“ dodal starosta Dolného Kubína.

Na parkovacie miesta nedostal povolenie

Medzičasom si developer podal žiadosť o nové stavebné povolenie. To sa týka okolia budovy. Tú chce prerobiť na parkovacie miesta. Stavebný úrad mu žiadosť zamietol. „Príslušný stavebný úrad dospel k záveru, že nemôže povoliť výstavbu týchto 36 parkovacích miest, a že by došlo k príliš vysokému záberu zelene na úkor parkovacích miest a zastavaných plôch,“ uviedol primátor Ján Prílepok.

Firma sa proti rozhodnutiu mesta odvolala. Okresný úrad v Žiline toto rozhodnutie zrušil a konanie vrátil na nové prejednanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny