Na hlavný obsah

Investor v Púchove plánuje výstavbu na mieste, kde žijú salamandry škvrnité. Obyvatelia spisujú petíciu

Obávajú sa o život zákonom chránených zvierat.

Investor v Púchove plánuje výstavbu na mieste, kde žijú salamandry škvrnité. Obyvatelia spisujú petíciu
Ilustračná snímka - salamandra škvrnitá. Foto: RTVS

Obyvatelia Púchova sa obávajú o život zákonom chránenej salamandry škvrnitej. Tieto živočíchy totiž žijú v mestskej časti Púchova, kde investor plánuje vybudovať rodinné domy.

Podľa miestnych výstavba zdecimuje tohto obojživelníka, ktorého populácia už aj tak klesá. Za jeho záchranu spisujú petíciu.

Vieska-Bezdedov je mestská časť Púchova, kde sa darí chránenému živočíšnemu druhu, salamandre škvrnitej.

Obyvateľov znepokojil zámer, že na lúke, ktorá slúži ako migračná trasa obojživelníka, majú pribudnúť rodinné domy. Hrozbu vidia v ťažkej technike.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

„Ak by drastickejším spôsobom terén, po ktorom migrujú, znehodnotili, tak sa dá povedať, že celkom určite by mohlo prísť k usmrteniu salamandry škvrnitej,“ tvrdí predseda Občianskeho združenia Stromy zdravia Juraj Kapuš.

Spoločenská hodnota žlto-čierneho obojživelníka je približne 300 eur. Aktivisti sa obávajú zdecimovania celej tamojšej populácie.

Ochranári vypracujú zoologický prieskum

Občania už iniciovali aj petíciu za záchranu púchovskej salamandry. Investor plánuje v prvej etape vybudovať v danej lokalite 13 rodinných domov. Projekt je podľa neho šetrný k životnému prostrediu, koeficient zelene udáva na viac ako 66 percent. Vysadia nové stromy aj rastliny.

„Petíciu vnímame ako účelovú so zámerom zmariť náš zámer vybudovať v tejto peknej lokalite novú zónu pre bývanie pre mladé rodiny, ktoré chcú žiť v kvalitnom priestore šetrnom k životnému prostrediu,“ uviedla v stanovisku spoločnosť Prorea, s.r.o.

Aktuálne beží proces územného konania, Zaujímalo nás, ako mesto vníma petíciu. „Bola to pre nás nová vec, s ktorou sa oboznamujeme. Z hľadiska ochrany prírody sa budeme zaoberať touto záležitosťou, ale môžeme petíciu vybavovať a skúmať ju, až keď nám bude doručená,“ priblížila prednostka Mestského úradu v Púchove Iveta Brindzová.

O petícii sa od RTVS dozvedel aj dotknutý orgán – Okresný úrad v Púchove. Ten teraz požiada ochranárov o vypracovanie zoologického prieskumu v plánovanej stavebnej lokalite. Na základe výsledkov budú určené podmienky pre vydanie stavebného povolenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny