Na hlavný obsah

Na Kyjev útočili drony, spôsobili škody vo viacerých mestských častiach

Na mesto zaútočila skupina najmenej desiatich dronov.

Na Kyjev útočili drony, spôsobili škody vo viacerých mestských častiach
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Dronový útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev spôsobil škody vo viacerých mestských častiach, oznámil v noci na stredu (2. 8.) starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Drony pritom útočili i na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. Informovala agentúra AFP.

Na Kyjev zaútočila v noci na stredu skupina najmenej desiatich dronov, uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. „Všetky vzdušné ciele… zachytili a zničili včas,“ dodal.

„V dôsledku útoku nepriateľa na hlavné mesto a pádu trosiek (drona) bola poškodená nerezidenčná budova v mestskej časti Solomianka,“ uviedol Kličko na sociálnej sieti Telegram. V tejto mestskej časti sa pritom nachádza medzinárodne letisko.

Starosta Kyjeva okrem toho informoval o požiari stromu v štvrti Sviatošinskyj. Dodal, že pri útoku nikto nezomrel ani neutrpel zranenia.

V mestskej časti Holosijivkyj spadli časti dronu na ihrisko a vypukol požiar v nerezidenčnej budove, uviedla kyjevská vojenská administratíva. Dodala, že na mieste sú záchranné zložky.

Vojenská administratíva mesta už skôr počas noci vydala varovanie pred útokom dronov a vyzvala obyvateľov, aby zostali v úkrytoch. Spravodajca AFP v Kyjeve počul okolo 3.00 h miestneho času v meste najmenej tri výbuchy.

Dronovému útoku čelila v noci i Odeská oblasť, uviedla na Telegrame tamojšie regionálna vojenská správa. Pri útoku poškodili infraštruktúru prístavu i priemyslenú infraštruktúru, oznámil tamojší gubernátor Oleh Kiper.

K útokom prišlo asi deň po tom, čo Rusko uviedlo, že zostrelilo ukrajinské drony vyslané na Moskvu, Krym a ruské plavidlá v Čiernom mori. Behom niekoľkých dní pritom v Moskve poškodili v dôsledku útokov už druhýkrát výškovú budovu.

V pondelok (31. 8.) Moskva oznámila, že zintenzívni svoje útoky na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru v reakcii na dronové útoky na územie Ruska, z ktorých Moskva viní Kyjev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet