Na hlavný obsah

Ruská armáda tvrdí, že odvrátila útok dronov na vojnové lode v Čiernom mori

Terčom pokusu o útok boli hliadkové lode.

Ruská armáda tvrdí, že odvrátila útok dronov na vojnové lode v Čiernom mori
Na ilustračnej snímke ruská vojnová loď. Foto: TASR/AP

Ruská armáda zmarila v noci na utorok (1. 8.) pokus troch ukrajinských námorných dronov o útok na dve ruské vojnové lode plaviace sa v Čiernom mori. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Terčom neúspešného pokusu o útok bezpilotných dronov boli hliadkové lode Sergej Kotov a Vasilij Bykov z Čiernomorskej flotily. Tie hliadkovali v juhozápadnej časti Čierneho mora vo vzdialenosti asi 340 kilometrov juhozápadne od prístavu Sevastopol.

Všetky tri bezposádkové nepriateľské člny zničili paľbou z konvenčných zbraní ruských lodí, dodalo ministerstvo s tým, že lode Sergej Kotov a Vasilij Bykov pokračujú v plnení pridelených úloh.

Sergej Kotov a Vasilij Bykov sú moderné hliadkovacie lode projektu 22160 ruskej Čiernomorskej flotily. Tá má základňu v meste Sevastopol na Ruskom okupovanom Kryme.

Útoky dronov nie sú zriedkavé

Predchádzajúci pokus o útok pomocou námorných dronov na loď Sergej Kotov sa odohral 25. júla. Ruská armáda vtedy uviedla, že útok podnikli ukrajinské drony. Tie zničila paľba zo štandardných zbraní ruskej lode vo vzdialenosti 1 000 a 800 metrov.

Iný pokus o útok dronom hlásila ruská armáda aj 11. júna. Jeho terčom bola loď Priazovie, ktorá monitorovala plynovody Turkish Stream a Blue Stream v Čiernom mori. Aj tento útok odvrátili.

Pokusu o útok v máji v Čiernom mori zažila ruská prieskumná loď Ivan Churs, ktorá plnila rovnaké úlohy ako loď Priazovie.

Napätie v oblasti Čierneho mora sa vystupňovalo po tom, ako Rusko odstúpilo od dohody, ktorá umožňovala bezpečnú plavbu lodí vyvážajúcich ukrajinské obilie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet