Na hlavný obsah

Našli sa čierne skrinky z havarovaného lietadla, na ktorého palube mal byť šéf vagnerovcov Prigožin

Zároveň sa potvrdil nález tiel všetkých desiatich obetí.

Našli sa čierne skrinky z havarovaného lietadla, na ktorého palube mal byť šéf vagnerovcov Prigožin
Vozidlo odváža časť havarovaného lietadla J. Prigožina. Foto: TASR/AP

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v piatok (25. 8.) oznámil, že na mieste zrútenia lietadla, v ktorom sa údajne nachádzal aj šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, sa našli tzv. čierne skrinky. Výbor potvrdil aj nález tiel všetkých desiatich obetí, o ktorom už predtým informovali ruské záchranné služby. V správe o tom informovala agentúra AFP.

V súčasnosti prebieha vyšetrovanie a identifikácia obetí pádu lietadla, ktoré sa v stredu (23. 8.) zrútilo v Tverskej oblasti blízko Moskvy. Na jeho palube sa podľa ruských úradov nachádzal aj Prigožin, ktorý pred dvoma mesiacmi podnikol ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému veleniu. Jeho smrť však doposiaľ nebola oficiálne potvrdená.

„V priebehu vyšetrovania sa na mieste havárie lietadla našli telá desiatich obetí. Vykonávajú sa molekulárne genetické analýzy v záujme zistenia ich totožností,“ uviedol v piatok na sociálnych sieťach Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Zároveň oznámil, že na mieste pádu lietadla objavili aj „letové záznamníky“ z havarovaného stroja.

Ruské úrady už predtým uviedli, že v spojitosti s pádom lietadla v Tverskej oblasti začali vyšetrovanie porušenia pravidiel leteckej dopravy, k jej možným príčinám sa však zatiaľ nevyjadrili.

Pád lietadla vyvolal podľa AFP množstvo špekulácií zo strany západných štátov i kritikov Kremľa, podľa ktorých mohol byť Prigožin terčom atentátu. Kremeľ tieto tvrdenia odmietol a fámy označil za „absolútnu lož“.

Šéf Kremľa Vladimir Putin reagoval na celú udalosť až so zhruba 24-hodinovým odstupom, pričom vyslovil sústrasť rodinám obetí pádu lietadla. Hovoril pritom o zásluhách aj chybách Prigožina, ale jeho smrť zatiaľ ani on nepotvrdil. Prisľúbil tiež, že ruské úrady okolnosti pádu lietadla dôsledne vyšetria, čo si ale podľa neho vyžiada určitý čas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet