Na hlavný obsah

Naviazanie príplatkov na minimálnu mzdu bude stáť firmy stovky miliónov navyše, odborári to kritizujú

Chcú, aby sa príplatky odvíjali od pevnej sumy.

Naviazanie príplatkov na minimálnu mzdu bude stáť firmy stovky miliónov navyše, odborári to kritizujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Opätovné naviazanie príplatkov za noci a víkendy na minimálnu mzdu bude firmy stáť stovky miliónov navyše. Asociácia priemyselných zväzov a dopravy túto zmenu kritizuje a žiada, aby sa príplatky odvíjali od pevnej sumy, ako to bolo v minulosti.

Keďže minimálna mzda sa po dohode zamestnávateľov s odborármi od nového roka zvýši zo súčasných 700 na 750 eur, náklady firiem na príplatky pre zamestnancov opäť vzrastú. Tie sa odvíjajú práve od minimálnej mzdy.

„Tým, že sme naviazali príplatky späť na minimálnu mzdu, môžem vám povedať, že priemysel to bude stáť v roku 2024 o 180 miliónov eur navyše. A z toho si štát zoberie 50 percent,“ priblížil prezident Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Alexej Beljajev.

Naviazaniu víkendových a sviatočných príplatkov na minimálnu mzdu sa v reportáži venovala redaktorka RTVA Lea Hubová:

Firmy preto žiadajú, aby sa príspevky odpojili od zvyšovania minimálnej mzdy a aby štát znížil zamestnancom dane a odvody.

„My hovoríme tak dajme tých 180 miliónov ľuďom. Načo im berieme potom odvody? Už keď tí ľudia musia dôjsť na sobotnú a nedeľnú prácu, dajme im tie peniaze. Načo ich berieme do štátnej kasy naspäť?“ pokračoval Beljajev.

Najviac odpracujeme v neštandardných časoch

Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová argumentuje v prospech vyšších príplatkov tým, že Slováci odpracujú najviac hodín v neštandardných časoch.

„Sme ochotní diskutovať o tom, že samotný výpočet príplatku bude naviazaný na iný ekonomický ukazovateľ. Avšak určite nebudeme súhlasiť s podmienkou alebo s takým nastavením, ktoré by v konečnom dôsledku príplatky, alebo samotný rast príplatkov znižovalo,“ uviedla Uhlerová.

Ekonóm pripomína, že vyššie príplatky pre zamestnancov firmy premietnu do cien svojich výrobkov.

„Vyhrala len jedna stran. a to zamestnanci. Zamestnávateľov sa nikto nepýtal, akým spôsobom budú kompenzovať významný nárast mzdových nákladov čiže jednoznačne budú musieť premietnuť tieto nárasty do cien svojich výrobkov a služieb,“ vysvetlil ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Od začiatku júna sa príplatky za nočnú prácu zvýšili priemerne na 1,6 eura, za prácu v sobotu na dve eurá a príplatok za nedeľu na štyri eurá za hodinu. Niektorí zamestnanci si na príplatkoch dokážu zarobiť až 40 percent svojej mzdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika