Na hlavný obsah

Každý pohyb je lepší ako žiadny, zhodli sa vedci. Cvičenie v mladosti môže znížiť riziko rakoviny vo vyššom veku

A to nie je jediný dôvod na cvičenie.

Každý pohyb je lepší ako žiadny, zhodli sa vedci. Cvičenie v mladosti môže znížiť riziko rakoviny vo vyššom veku
Ilustračná snímka cvičiacich dospelých a detí. Foto: Unsplash

Dobrý zdravotný stav v mladosti je spojený so zníženým rizikom deviatich rôznych typov rakoviny v neskoršom veku, v niektorých prípadoch až o 42 percent. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian.

Štúdia vychádzala z údajov od viac ako milióna švédskych brancov vo veku 16 až 25 rokov. Sledovali ich v priemere 33 rokov v rokoch 1968 až 2005. Výsledky naznačili, že dobrá kardiorespiračná zdatnosť súvisí so znížením rizika rakoviny pľúc o 42 percent. Rovnako tak aj rizika rakoviny pečene o 40 percent a rizika rakoviny pažeráka o 39 percent. Okrem toho sa telesná zdatnosť spája s nižším rizikom rakoviny hlavy a krku, žalúdka, pankreasu a obličiek.

Zdá sa však, že vyššia kardiorespiračná zdatnosť súvisela so sedempercentným zvýšením rizika rakoviny prostaty a 31-percentným zvýšením rizika rakoviny kože. Hoci je možné, že za tieto zistenia môže byť zodpovedné častejšie vyšetrovanie rakoviny prostaty a vystavovanie sa slnku.

Rakovina prostaty u mužov

Následné štúdie ukázali, že u mužov s vyššou úrovňou fyzickej zdatnosti je vyššia pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná rakovina prostaty, ktorá nie je smrteľná. Uviedol to vedúci výskumu Aron Onerup z Göteborskej univerzity vo Švédsku.

Štúdia však „plne nezohľadňuje vplyv stravy, alkoholu a fajčenia, ktoré majú väčší vplyv na riziko vzniku rakoviny“, uviedla Claire Knightová z Cancer Research UK, najväčšej nezávislej svetovej organizácie pre výskum rakoviny.

Celkovo sú výsledky presvedčivé a posilňujú potrebu podporovať plány zamerané na zvyšovanie kardiorespiračnej zdatnosti mladých ľudí počas školy a štúdia, uviedol Mark Hamer, profesor športovej a pohybovej medicíny na University College London (UCL).

Ďalšie výhody cvičenia

Zníženie rizika rakoviny nie je jediným dôvodom na cvičenie. Existujú aj ďalšie výhody, ako napríklad zlepšenie emocionálneho zdravia a prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Onerup uviedol, že „určitá fyzická aktivita je lepšia ako žiadna a že viac fyzickej aktivity je lepšie pre optimálne zdravotné výsledky“. Vedec dodal, že nikdy nie je neskoro na to, aby ľudia začali byť fit a využívali výhody cvičenia.

Pokiaľ ide o množstvo cvičenia, Knightová odporučila 150 minút cvičenia týždenne. „Nemusíte bežať maratón alebo chodiť do posilňovne. Počíta sa všetko, čo vás zahreje, mierne zadýcha a prinúti vaše srdce biť rýchlejšie. Nezáleží na tom, či idete na rýchlu prechádzku, bicyklujete sa s priateľom alebo dokonca robíte domáce práce. Všetky tieto spôsoby sa môžu počítať ako aktívne,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet