Na hlavný obsah

K posilneniu zdravia stačí menej ako päťtisíc krokov denne, vyplýva to z novej štúdie

Analyzovali viac ako 200-tisíc ľudí.

K posilneniu zdravia stačí menej ako päťtisíc krokov denne, vyplýva to z novej štúdie
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Už dlho sa tvrdí, že ak ľudia prejdú 10-tisíc krokov denne, udržia si dobrú kondíciu a celkový zdravotný stav. Z novej štúdie však vyplýva, že iba štyritisíc krokov denne dokáže znížiť riziko predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny. Avšak čím viac ľudia chodia, tým väčší je prínos pre ich zdravie, napísal server BBC News.

Analýza viac ako 226-tisíc ľudí z celého sveta ukázala, že štyritisíc krokov stačí na to, aby sa začalo znižovať riziko predčasného úmrtia. Dokonca len 2,3-tisíca krokov prospeje srdcu aj cievam.

Prínosy chôdze sa týkajú všetkých pohlaví a vekových kategórií bez ohľadu na to, kde ľudia žijú. Najviac z nej však ťažia osoby mladšie ako 60 rokov. Zistil to tím z Lekárskej univerzity v Lodži a americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU).

Lieky nie sú jedinou odpoveďou, hoci ich počet stále rastie, povedal kardiológ Maciej Banach z univerzity v Lodži.

„Verím, že by sme mali vždy zdôrazňovať, že zmeny životného štýlu, vrátane stravy a cvičenia, ktoré bolo hlavným hrdinom našej analýzy, by mohli byť minimálne rovnako alebo dokonca účinnejšie (ako lieky) pri znižovaní kardiovaskulárneho rizika a predlžovaní života,“ povedal.

Nedostatočný pohyb zabíja

Pre nedostatočnú fyzickú aktivitu každý rok zomrie 3,2 milióna ľudí. Vyplýva to z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ide o štvrtú najčastejšiu príčinu úmrtí na svete.

Problémy, ktoré vyplývajú z prílišného sedenia, vymenovala osobná trénerka Honey Fineová z globálnej fitness spoločnosti Barry’s. „Môže to spomaliť metabolizmus, ovplyvniť svalový rast i silu, čo môže spôsobovať bolesti,“ povedala Fineová.

„Príliš dlhé sedenie môže tiež spôsobiť najrôznejšie problémy so chrbtom, často to zisťujeme u ľudí s kancelárskymi prácami, že ich chrbát sú neustále uvádzaný do stresovanej stlačenej polohy, čo neskôr v živote spôsobuje oveľa viac problémov,“ dodala.

Hoci sa zaradenie pravidelných prechádzok do každodenného života môže zdať náročné, podľa Fineovej to so sebou prináša skvelé výhody. „Chôdza môže znížiť váš krvný tlak, posilniť svaly, aby chránili kosti, môže zvýšiť hladinu energie a tiež vám dodať endorfíny a môže vám pomôcť udržať si zdravú váhu spoločne so zdravým stravovaním,“ povedala Fineová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet